Första bekräftade fallet av covid-19 från gravid till bebis

Av: 

Nivette Dawod

Coronapandemin

Det första bekräftade fallet av covid-19 som smittat från en gravid kvinna till spädbarnet uppges ha upptäckts i Frankrike.

Den goda nyheten är att bebisen i dag är helt frisk.

– Tyvärr finns det ingen tvekan om när smittspridningen skedde i det här fallet. Läkare måste vara medvetna om att det här kan hända, säger Daniele De Luca, barnläkare vid Antoine Béclère-sjukhuset i Paris, till The Guardian.

Den nyfödda pojken utvecklade en inflammation i hjärnan bara dagar efter att han föddes.

Han tros ha fått viruset via moderkakan före födseln, men den goda nyheten är att han efter infektionen nu är helt återställd, skriver tidningen om fallet, som läkarna har publicerat i tidskriften Nature Communications.

Fick viruset före födseln

Sedan tidigare har flera bebisar runt om i världen fötts med covid-19, och misstanken har varit att de fått viruset i livmodern. Men man har då inte kunnat utesluta att bebisen smittats under eller kort efter förlossningen.

Det är först i det aktuella fallet som man kunnat bekräfta att bebisen fick viruset före födseln.

– Tyvärr finns det ingen tvekan om när smittspridningen skedde i det här fallet. Läkare måste vara medvetna om att det här kan hända. Det är inte vanligt, men det kan hända och måste finnas med i de kliniska arbetet, säger Daniele De Luca, barnläkare och medicinsk chef vid neonatalvården på Antoine Béclère-sjukhuset i Paris, till The Guardian.

Den 23-åriga mamman lades in på sjukhus den 24 mars med feber och svår hosta och testade positivt för covid-19. Hon var då höggravid.

Tre dagar efter att kvinnan blev inlagd såg man oroande tecken från bebisen och bedömde att ett akut kejsarsnitt var nödvändigt.

Bebisen isolerades sedan på en neonatal intensivvårdsavdelning och intuberades.

När man testade bebisens blod och lungvätska visade det sig att han var smittad av covid-19. Efter ännu fler tester kunde man till slut konstatera att viruset spridit sig från moderns blod genom moderkakan, där det skapade en ny inflammation som spreds vidare till bebisen.

Omfattande testning

Just den omfattande testningen på både modern och barnet är det som lett till att läkarna är säkra på sin sak, säger De Luca till tidningen:

– Det har tidigare funnits misstänkta fall, men de har fortsatt vara just misstänkta fall eftersom ingen hade möjlighet att göra alla tester och undersöka moderkakans patologi.

– Man kan se glaset som halvtomt eller halvfullt. Den dåliga nyheten är att viruset i det här fallet attackerade bebisen, det nådde bebisen, och det skapade symtom. Den goda nyheten är att bebisen är helt återställd. 

Han säger också att gravida kvinnor inte bör oroa sig efter upptäckten, utan att de ska fortsätta följa de regler och riktlinjer som finns under pandemin. 

Höggravid kvinna (som inte har något med kvinnan i artikeln att göra).

Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Vänta med att bli gravid tills du fått covidvaccin

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Graviditet

Frankrike

MER OM FAMILY

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

43 frågor och svar om graviditet och covid-19

Läkaren förlöste bebis 25 år efter han förlöste bebisens mamma – på samma sjukhus