Familjen tipsar: Så lever ni ekonomiskt på sommaren

Ger tips om hur du lever billigt på semestern

Åk på familjesemester utomlands utan att göra av med mer pengar än ni spenderar hemma. 

Eller satsa på skön hemester och turista på hemorten. 

Trebarnspappan Oskar Lindberg, som slutade jobba för tre år sedan, delar med sig av sina bästa tips till lyckad familjesemester som inte kostar skjortan.

"Mamma, pappa, jag vill bada i Grekland, jag vill åka till vattenland, jag vill ha glass, jag vill till Kolmården, jag vill ha hamburgare, jag vill ha..."

Orolig för att familjekassan ska räcka hela sommaren?

Det finns knep som gör att det inte rinner iväg fullständigt.

– Ser man till hushållsekonomin med boende, mat och dagliga transporter är det ungefär samma utgifter till vardags som på semestern. Det som tillkommer är eventuella aktiviteter, säger proffsspararen Oskar Lindberg. 

Trebarnspappan Oskar Lindberg, här med frun Maribel, delar med sig av sina bästa tips till en härlig och billig sommar.
Trebarnspappan Oskar Lindberg, här med frun Maribel, delar med sig av sina bästa tips till en härlig och billig sommar.

Byt bostad

Trebarnsföräldrarna Oskar och Maribel Lindberg från Leksand valde att sluta jobba för tre, respektive två år sedan. De hade då sparat pengar i flera år, och bestämt sig för att bli ekonomiskt fria.

I sommar har de hyrt ett hus på spanska Atlantkusten i fyra veckor, utan att lägga ut multum.

– Vi har hyrt via Airbnb. Under samma period har vi hyrt ut vårt hus i Leksand. Då går det ungefär på ett ut. Det finns även rena bytessajter, där man byter bostad med en annan familj under exakt samma period, säger Oskar Lindberg.

Ät billig trerättersmeny

Även om det med fördel går att laga mat i den bostad man lånar, kan det vara roligt att lyxa till det med restaurangbesök. Då finns det tricks. 

– Spanjorerna äter middag sent, vi brukar därför göra så att vi äter på restaurang mellan 14–16. Då kan man beställa en fast trerättersmeny från lunchmenyn, i stort sett samma mat som serveras på kvällen, men billigare. Sedan gör vi något lätt på kvällen hemma i huset. Det passar oss med småbarn bättre och dessutom sparar vi pengar, förklarar Oskar Lindberg. 

Ger tips om hur du kan komma undan billigt på restauranger.
Ger tips om hur du kan komma undan billigt på restauranger.

Gör utflykter hemma

Oskars tips till de barnfamiljer som inte åker iväg på sommaren, är att turista på hemmaplan.

– Gå till den lokala turistbyrån och se vad som finns när det gäller naturupplevelser och kulturevenmang som passar hela familjen. Det finns ofta soliga saker som man inte tänker på annars.

Vare sig man är hemma eller bortrest under sommaren gäller det att undvika onödiga utgifter.

– När vi går på sommarlandet i Leksand gör vi det till en utflykt. Själva grejen är att åka dit för att bada och åka karuseller, inte för att äta dyr snabbmat och köpa souvenirer, vilket barnen är medvetna om redan innan vi åker dit, säger Oskar Lindberg. 

Ta med matsäck

Ett sätt att spara pengar är att göra det till vana att ta med matsäck när familjen ska vara iväg under dagen.

– Det blir billigare och är enklare. Ofta säljs det tråkig mat till överpriser vid stränder, på nöjes- och sommarland och liknande. Har man fler barn kanske de också blir hungriga på olika tider, då är det bara att ta fram några mackor eller sallad ur ryggsäcken, oavsett man är på en strand i Spanien eller på ett sommarland i Sverige.

Familjens tips på hur familjen lever ekonomiskt på sommaren

  • Hyr ut er bostad eller gör ett direktbyte via en bytessajt, alternativt byt med vänner. OBS! Var ute i god tid och börja inte reka fyra veckor innan det är dags att åka. 
  • Gör en rimlig budget och kom någorlunda överens om vad ni vill ha ut av semestern. På så sätt far inte utgifterna iväg alltför mycket. 
  • Undvik turistfällornas luncher – ta med matsäck. 
  • Ta seden dit ni kommer, se vad lokalbefolkningen handlar på marknaden och i affärer. I Frankrike är till exempel dessertostar och baguetter mycket billigare än i Sverige, i Spanien finns det många korvar och charkuterier som är prisvärda.

Fakta om familjen Lindberg

Oskar Lindberg, 43, Maribel Leander Lindberg, 41 och tre barn tio, nio och sex år gamla.

Bor: I hus i Leksand. 

Gör: Oskar och Maribel driver bloggen Enkelboning.com, är författare till den aktuella boken ”Ut ur ekorrhjulet” samt föreläser om ekonomisk frihet och hur man kan förändra sitt liv och leva bättre till halva priset.

Undersökning om familjers ekonomi

Aftonbladet Family/Inizio har gjort en undersökning där 1 618 personer bland annat svarat på frågor om hushållets ekonomi. Här nedan kan du läsa vad deltagarna har svarat.

Fotnot: Målgruppen för undersökningen var personer från 16 år och uppåt som lever i hushåll med barn eller som är gravida. Sammanlagt svarade 1 681 personer på enkäten.

En del känner oro inför sommaren och om det kommer att påverka familjens ekonomi. Hur är det med dig? Är du orolig för hur sommaren ska ihop ekonomiskt eller är du inte det? 

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Mycket orolig4 %3 %4 %
Ganska orolig12 %10 %14 %
Inte särskilt orolig32 %32 %32 %
Inte alls orolig52 %55 %49 %
Tveksam vet ej0 %0 %0 %

En del upplever att de måste låna pengar för att göra aktiviteter på barnens sommarlov. Hur är det med dig. Har det hänt att du måste låna pengar eller inte?

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Ja, flera gånger 3 %2 %5 %
Ja, någon gång14 %13 %15 %
Nej82 %85 %79 %
Tveksam/Vet ej1 %0 %1 %

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.