Sverige är näst bästa landet att ha barn i

Listar länderna där det är bäst att ha barn

Sverige är ett av de bättre länderna att ha barn i.
Sverige är ett av de bättre länderna att ha barn i.

Bor du i Sverige, Danmark eller Norge och har barn bor du på rätt ställe.

I alla fall om man ska tro en ny rapport som rankat 73 länder.

I sin årliga rapport, sedan 2016, har tidsskriften US News & World report tillsammans med Wharton School of the University of Pennsylvania, utsett vilket land som är det bästa att ha barn i.

Förra året hamnade Sverige på första plats, men i år tappar landet en placering och får nöja sig med att vara det andra bästa landet. I stället är det Danmark som hamnar högst upp på pallen. Och grannlandet Norge kniper den tredje platsen.

– De här tre länderna tenderar att ha en generös föräldraledighet, erbjuda gratis förskola och ha generellt bra utbildningssystem, säger Deidre McPhillips vid US News & World report till CNN.

Faktorer som utbildningssystem, hälso- och sjukvård, omsorg om mänskliga rättigheter, jämställdhet och ekonomisk jämlikhet, har vägts in.

För att komma fram till resultat har man utvärderat 73 nationer genom 65 mätvärden och intervjuat mer än 20 000 personer i Amerika, Asien, Europa, Mellanöstern och Afrika. I samma rapport har man även bland annat kommit fram till vilket land som har bäst utbildning och vilket land som är bäst för kvinnor.

Här är länderna där det är bäst att ha barn i

 1. Danmark
 2. Sverige
 3. Norge
 4. Kanada
 5. Nederländerna
 6. Finland
 7. Schweiz
 8. Nya Zeeland
 9. Australien
 10. Österrike
 11. Storbrittanien
 12. Luxemburg

Källa: US News & World report


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.