17 tips för en härlig sommar med barnen

Sommarlov 2020

Sommaren är här och barnen är lediga.

Här får du tips och råd på hur både du och barnen kan få en glad sommar.

1. Det är okej att äta samma mat flera dagar i rad, trots att du råkar ha semester. För trots allt, du ska vara så utvilad som möjligt när semesterveckorna är över – inte sönderstressad av all matlagning.

2. Var snäll mot dig själv. Allt kan inte vara perfekt, du gör ditt absolut bästa efter din egen förmåga. Det är okej om ni inte åker till stranden om det är strålande sol, och det är okej om dina barn får glass till middag, du är inte en dålig förälder för det.

3. Sänk förväntningarna på semestern, och dig själv. Saker och ting blir inte (läs oftast) som man tänkt sig. Sommaren är helt enkelt inte idyllisk som i sagorna.

4. Bädda ned barnen framför tv:n eller surfplattan och ta en stund för dig själv. Varför inte passa på att exempelvis läsa den där boken du velat ta tag i hela våren?

5. Ta dagen som den kommer. Det behöver inte hända saker varje dag, det gör varken dig eller barnen mer lyckliga.

6. Barn är faktiskt ganska lätta att göra nöjda emellanåt, en enkel picknick känns spännande för vilken femåring som helst. Tror du oss inte? Testa kalla picknick för upptäcktsfärd och plötsligt får hela utflykten en annan dimension

<div data-tipser-pid="5ee0ad0e0685fe0001808dbb" data-tipser-view="compact"></div>

7. Leta efter djur, insekter, prylar och diverse växter i naturen. En lek som brukar uppskattas av barn är att peka ut tre grejer som börjar på valfri bokstav. Till exempel: Tre saker på bokstaven P. Pinne, pilträd, parkbänk. Ja, ni förstår.

8. Se till att ständigt ha någon sorts isglass i kylen. Lätt att göra själv, relativt billigt i butik, och världens bästa muta så fort du behöver få vara ifred. Svalkande, törstsläckande och tar åtminstone minst en kvart innan barnen ätit upp. Och vad du nu vill göra av din egentid är upp till dig: det är helt okej att scrolla internet.

9. Kvällsbada i närmaste vatten med barnen. Hög nivå av mys.

10. Leta efter fina stenar på stranden, platta stenar, skimrande, svarta, vita, mjuka, runda, kantiga. Stenar fascinerar barn, och plötsligt är du som vuxen i allra högsta grad engagerad och du förstår inte vad som hände.

11. Ta hand om dig själv, som mamma eller pappa. Om du lever i en relation: se till att göra något som du verkligen tycker om. Ensamtid kan behövas även på semestern. Är du ensamstående: försök ordna barnvakt. Risken är annars att du till hösten är mer sliten än du var när du glatt klev ut i ledigheten. Klassisk föräldrafälla som ingen berättade om innan barn.

12. I Sverige verkar det finnas en policy: vid sol ska alla ut. Hela befolkningen måste gemensamt ”ta vara” på det fina vädret. Men vet du, du måste inte. Du som vuxen bestämmer. Om du inte orkar ta ut barnen en dag, stanna inne. Bygg koja. Läs böcker. Vila ihop. Se en film. Ät enklast möjliga: makaroner.

13. Golfen är tillbaka, så varför inte ta med barnen till närmsta minigolfbana?

14. Regnar det ute? Ordna picknick inomhus på vardagsrumsgolvet. Ta fram en filt att sitta på och plocka fram det ni vill äta. Spela något spel eller slå på en mysig film – njut av att ni slipper irriterande kryp!

15. Damma av sällskapsspelen och ta en hel speldag eller spelkväll!

16. Varmt ute? Anordna vattenkrig! Om du har möjlighet kan du införskaffa vattenballonger och vattenpistoler, annars räcker det att ta plasthinkar eller dylikt.

17. Om du har balkong så är det supermysigt att sova en natt under stjärnorna. Bädda med madrass, filtar och kuddar och du har ordnat ett äventyr för hela familjen.

<div data-tipser-pid="5e998df777017300011e4ce7" data-tipser-view="compact"></div>


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.