Ulrikas spiral stack hål på livmodern

”Blixtrade till”

Av: 

Malin Wigen

Hälsa | Family

Spiralen gjorde hål i Ulrikas livmoder och ligger nu i hennes mage.

Smärtan har varit olidlig och ännu väntar hon på operation.

– Jag känner mig fruktansvärt arg och ledsen, man har nonchalerat mig totalt, ingen har lyssnat.

Ulrika, 45, skulle sätta in en ny spiral och remitterades till Falu lasarett när barnmorskorna i hemstaden Ludvika inte lyckades. I början på december var det dags och hon begav sig dit. Ulrika, som var orolig för att det skulle göra ont som vid första försöken, blev försäkrad om att barnmorskan som skulle sätta dit spiralen var bäst på det.

– Hon började försöka sätta dit den, och hon försökte och försökte och det gjorde jättejätteont.

Till slut gav barnmorskan upp och ringde dit en jourläkare i stället.

– Jag klev av gynstolen och satte mig dubbelvikt över en stol då det gjorde så fruktansvärt ont i hela livmodern.

Läkaren gav Ulrika bedövning innan spiralen sattes in. Det gjorde fortfarande väldigt ont, även om bedövningen hjälpte lite.

– Läkaren kollade att den var på plats, men jag ville bara ut därifrån. Jag hade fullständig panik. Jag frågade om det var normalt att jag ska känna så här, hela rummet snurrade. Men enligt läkaren var det var ingen fara.

Ulrika gick ut dubbelvikt därifrån med en ihållande smärta som inte släppte. Den liknade inget hon känt tidigare.

– Dagen efter kunde jag inte gå och jobba. Det gjorde alldeles för ont. Jag kunde inte gå nånstans.

Smärtan ändrade karaktär och det kändes som knivhugg i underlivet som kom och gick i vågor. Ulrika kände att något var fel. Hon fick en tid hos gynakuten där två läkare tog hand om henne.

– De förklarade att man kan ha ont efteråt. Då sa jag att det här är något annat. Jag hade ju haft spiral tidigare och då hade det inte varit några konstigheter.

När de gjorde ultraljud kunde de inte se spiralen och kallade dit en överläkare. Han kunde inte heller hitta spiralen, eller ge svar på var den fanns. Kanske hade den trillat ut.

– Jag var så chockad. Vadå trillat ut, borde inte jag ha märkt det? Jag hade ju jätteont.

Erbjöds samtalsterapi

I väntan på magnetröntgen fick Ulrika åka hem med ett recept på Citadontabletter, utan att ha fått någon klarhet i vad smärtan kom ifrån. Hon förstod ingenting.

– Jag visste bara att jag hade jävligt ont. Smärtorna kom så plötsligt, jag fick hämta andan och föll ihop på golvet. Det kändes verkligen som knivar. Det var ingen som lyssnade till det.

Två dagar senare röntgades hon och efter en olidlig väntan kom svaret: Spiralen hade hamnat i bukhålan och att den ska plockas ut via titthålsoperation. Väntetid på operationen skulle vara upp till sex veckor.

– Ska jag gå så här i sex veckor på riktigt? Jag hade ju fortfarande ont. De sa att man inte brukar ha ont i magen av en spiral men om någon säger att den har sådana smärtor kanske man kan kolla upp det.

Ulrika fick rådet att äta värktabletter fram till operationen, och blev erbjuden samtalsterapi.

– Då blixtrade det till för mig, jag var så arg att jag vet knappt vad jag sagt. På riktigt, samtalsterapi? Tror de att det är det jag behöver? Jag blev lämnad vind för våg med smärtor, säger hon och fortsätter:

– När jag blir erbjuden samtalsterapi är min känsla att de tror att jag jag hittar på min smärta. Jag började känna mig psykisk sjuk, är det så att jag inbillar mig smärtan? Men så har jag fortfarande vaknat på nätterna och kvidit för att det gjort så fruktansvärt ont, så det kan inte vara inbillning.

Ulrika.

Foto: Privat

”Grinade som en tok”

Nu har det gått cirka två veckor sedan de satte in spiralen och i veckan kände sig Ulrika lite bättre och att hon hade energi till att jobba. Hon har även varit i kontakt med läkaren som satte in bedövningen på henne.

– Hon sa att det har gått fel till, och att det har blivit hål på min livmoder som gjort att spiralen vandrat upp i buken.

Det är just den trasiga livmodern som orsakat smärtan.

– Nästan två veckor tog det innan jag fick ett erkännande att det är de som gjort fel och att jag har haft ont på grund av att det är ett hål i livmodern. Det var som att allt släppte, jag grinade som en tok, säger hon och fortsätter:

– Det här skulle de sagt när jag var på gynakuten, redan där och då hade de kunnat gjort det så annorlunda.

Ulrika har även talat med chefen för gynakuten som bett om ursäkt, när hon har kraft och energi ska hon också göra en Ivo-anmälan. Hon önskar att hon vetat om riskerna från början, när de kämpade med att få in spiralen.

– Då hade jag sagt avbryt, jag vill inte sätta in den. Men jag fick aldrig chansen.

Nu väntar hon fortfarande på operation. Det har varit, och är fortfarande, en tuff upplevelse för Ulrika. Hon berättar det här för att varna andra om riskerna.

– Jag tror det har tagit så mycket mer psykiskt på mig än vad jag har förstått. Dels för att jag har haft så fruktansvärt ont och dels för att ingen trott på mig, att jag blivit nonchalerad och inte blivit lyssnad på överhuvudtaget. Sen vet jag att det här inte är över. Jag har fått vara hemma från mitt jobb och kommer även att vara det efter operationen Jag förlorar ekonomiskt på en grej som inte hade behövt hända.

Kan du tänka dig spiral igen?

– Nej aldrig, och jag skulle inte rekommendera någon annan att ha det heller.

Sjukhuset svarar

I ett mejl svarar Agneta Romin, som är verksamhetschef för Kvinnokliniken på Falu lasarett, på Ulrikas kritik:

Vi kan inte kommentera handläggandet kring en enskild patient i media. Generellt kan sägas att vi inom vården tar alla avvikande incidenter på allvar. I Region Dalarna har vi ett avvikelsehanteringssystem, Synergi, där alla avvikande incidenter rapporteras in och handläggs. Syftet är att kontinuerligt jobba med kvalitetsförbättringar och patientsäkerhet.”


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Publisert:

LÄS VIDARE

Evelina kunde inte bli gravid – kritiserar vården

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa | Family

Spiral

Preventivmedel

Barnmorska

MER OM FAMILY

41 kvinnor om sina upplevelser med spiral: ”Hittades under min lunga”

Evelina kunde inte bli gravid – kritiserar vården

Johanna skickades hem från sjukhuset med sömntablett – tvingades föda i bilen