Boktips: 7 riktigt spännande deckare

Perfekt för sträckläsning i påsk

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Foto: iStockphoto

Kommersiell text (läs mer här)

Mordutredningar, mysterier och psykologiska thrillers.

Äntligen dags för lite ”påskekrim”, som våra norska grannar kallar det.

Här får du 7 boktips på populära deckare inför påskledigheten.

Norrmännen älskar att läsa deckare, speciellt under påsken. Det är faktiskt den tid på året då de säljer absolut flest kriminalromaner. Kanske kan det ha att göra med den norska traditionen att åka till sin hytte under påskledigheten. De åker till stugan, ger sig ut på skidtur och vandring och kopplar sedan av på kvällen med en spännande deckare. Påsken är enligt många den perfekta ledigheten för att kunna ta det lugnt och frossa i bra böcker. En tradition som blir vanligare även i Sverige.

Här får du 7 bra boktips på årets påskekrim - nu till fina kampanjpriser.

Brinn mig en sol

Foto: Albert Bonniers Förlag

Otroligt populära Christoffer Carlssons nya bok ”Brinn mig en sol” är redan en bästsäljare! I februari 1986 sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien – varför skriver han? "Brinn mig en sol" är en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar i en tid då Sverige förändras bortom igenkänning.

Laddar ...

Mer från Christoffer Carlsson

Laddar ...

Spring eller dö

Foto: Wahlström & Widstrand

Fjärde delen i den efterlängtade serien om det fiktiva Doggerland. Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död. Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.

Laddar ...

Mer från Maria Adolfsson

Laddar ...

Knappt en droppe blod

Foto: Bokförlaget Forum

Ond bråd död i slottsmiljö möter oss i Carin Hjulströms cosy crime-serie ”Säbyholms gröna fingrar”. I denna fristående andra del får vi med hög igenkänning, humor och svärta följa skådespelerskan Siri Ehrensvärd, som nyligen bytt Dramatens stora scen mot livet på landet. Där driver hon vid Mälaren en plantskola med sin brorson Anton – föräldralös, tidigare ungdomsbrottsling. När en äldre man hittas död, förmodligen mördad, på kyrkogården intill sin hustrus grav kopplas lokalpolisen Olle Magnusson in på fallet, och i sökandet efter en mördare får han hjälp av Siri. Den döde, advokaten Isak Beyer, visar sig ha haft inblick i hittills okända dokument och händelser ur det förflutna som till mångas förtret nu riskerar att avslöjas. Som Morden i Midsummer fast i Sverige, helt enkelt.

Laddar ...

Mer från Carin Hjulström

Laddar ...

Små katastrofer

Foto: Albert Bonniers Förlag

Liz och Jess har varit vänner i över tio år, ända sedan de båda väntade sitt första barn och fann varandra i en mammagrupp. En sen kväll dyker Jess upp på sjukhuset där Liz arbetar som akutläkare. Jess tio månader gamla dotter har skadat huvudet, och hennes historia går inte ihop. Hur väl känner de egentligen varandra? En skarp och gripande roman om moderskap, vänskap, lojalitet och skuld.

Laddar ...

Prova även författaren Sarah Vaughans tidigare bok ”Efter skandalen”, som nu ska bli Netflix-serie!

Laddar ...

Alla ljuger

Foto: Wahlström & Widstrand

Mångfaldigt prisbelönt deckarförfattare för tidigare succéer som Husdjuret och Dvalan är tillbaka med ”Alla ljuger”, som handlar om Maria. Hon är lyckligt lottad. Hon trivs med sitt jobb, hon älskar sin son, sin nye man Samir och – oftast – bonusdottern Yasmin. Men när Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter rasar Marias tillvaro. Inte kan väl någon mörda sitt eget barn? "Alla ljuger" handlar om den fina linjen mellan lögn och sanning. Ett isande kriminaldrama och en förödande precis skildring av en familj i fritt fall.

Laddar ...

Mer från Camilla Grebe

Laddar ...

Torsdagsmordklubben

Foto: Albert Bonniers Förlag

Brittisk succé kommer äntligen till Sverige! Det här är den näst mest säljande boken i Storbritannien 2020. Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan. Stephen Spielberg har köpt filmrättigheterna till boken, vilket säger en hel del om spänningen här...

Laddar ...

Den trogne läsaren

Foto: Albert Bonniers Förlag

En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren? En thriller i makalöst tempo som på bästa manér håller läsaren på halster fram till sista sidan. Boken är hittills såld till 35 länder. Brukar kallas Finlands svar på Kepler – hårdkokt vasst och grymt bra driv i berättelsen. Har legat på New York Times bestseller-lista.

Laddar ...

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY