Gravid

presenteras av

”Nekades planerat kejsarsnitt på grund av corona”

Sjukhuset: Vi har ingen sådan riktlinje

Josefine och Emelie, som lider av förlossningsskräck, vittnar om att de blivit nekade planerade kejsarsnitt, med anledning av coronasituationen. På Skåne universitetssjukhus ska dock inte en sådan riktlinje förekomma, enligt verksamhetschefen.

Josefine Werner, 26, har lidit av förlossningsskräck sedan hon var liten. Nu när hon är gravid i vecka 35 med sin första är kejsarsnitt den enda tänkbara för henne.

– Jag har aldrig kunnat tänka mig att föda vanligt. Hela kroppen säger emot. Rädslan för det påverkar min vardag så mycket att jag får panikattacker när jag tänker på det och grov ångest. Om nätterna vaknar jag med mardrömmar. Jag har till och med fått pausa mina studier då det alltid finns i bakhuvudet.

Situationen blev därför inte bättre när hennes ansökan om planerat kejsarsnitt inte beviljades. Läkaren på kvinnokliniken vid Skånesuniversitetssjukhus sa blankt nej.

– Hon sa att de inte kunde bevilja några planerade kejsarsnitt av humanitära skäl på grund av corona. Jag grät och hyperventilerade. Hon sa bara att det inte var så farligt och att jag skulle prata med en kurator. Men det är inget som hjälper mig i min situation.

– Jag tycker det är helt sjukt att man som gravid inte kan bestämma själv över sin egen kropp. Det finns andra saker som man kan skära ner på än för just oss gravida som redan har det tufft. Det är oförsvarbart samt ett kroppsligt och psykologisk övergrepp att man tvingar någon att göra något som man absolut inte vill.

Nu har Josefine ansökt om en ny medicinsk bedömning i Lund.

Josefine.
Josefine.

Även Emelie Holmgren, 29, som är vecka 39 har nekats planerat kejsarsnitt på samma sjukhus med hänvisning till coronasituationen.

– Jag vill göra ett kejsarsnitt för att min förra förlossning slutade i ett akutsnitt. Läkaren beviljade inte för att jag inte hade en medicinsk anledning och på grund av corona.

– Jag blev ledsen, jag lider redan av svår ångest och det blev inte bättre av detta. Nu går jag och tänker på det här hela tiden, allt jag vill är att föda via kejsarsnitt, det är det enda som känns bra och lugnt för mig.

Emelie.
Emelie.

”Sa att det var en riktlinje”

Både Emelie och Josefine har skrivit om att de nekats i gruppen ”Rätten till kejsarsnitt”. En som sett detta och liknande vittnesmål är Marie Erndahl, 35, som själv ansökt om planerat kejsarsnitt i Region Skåne på grund av förlossningsrädsla. Hon bestämde sig för att ta kontakt med kvinnokliniken på Skåne universitetssjukhus för att höra efter om ryktena stämde.

– Jag sa att jag hade hört att många blivit nekade kejsarsnitt av humanitära skäl på grund av corona, och en barnmorska bekräftade att det var så. Att det var en riktlinje, lät det som. Hon jämförde det med en höft- eller knäoperation som ställs in. Skillnaden är att man kan senarelägga en knäledsoperation, men ett planerat kejsarsnitt är något som måste göras och inte går att skjuta på, i stället tvingas man till en vaginal förlossning trots att man är traumatiserad.

Hon tycker att det är konstigt att informationen inte framgår någonstans, hon önskar mer tydlighet i vad som gäller. Just nu känner hon sig själv inte hoppfull om att få sitt kejsarsnitt beviljat.

– Det är en märklig prioritet när det finns andra operationer som inte är nödvändiga som man kan skjuta på. Dessutom är det märkligt om det ser olika ut i regionerna. Man kan säga att det just nu inte är möjligt få samma vård som kvinna beroende på var man bor. Det känns också problematiskt.

Marie.
Marie.

Sjukhuset: Ska inte nekas på grund av pandemin

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus, säger via mejl att patienter inte nekas kejsarsnitt av humanitära skäl, på grund av corona.

– Riktlinjen som gäller i Skåne och på Skånes universitetssjukhus säger att en mer enhetlig bedömning av behovet av kejsarsnitt på icke medicinsk indikation (humanitär) ska ske. Detta innebär inte att man ska nekas på grund av pandemin. Det vi infört på Skånes universitetssjukhus, vilket redan är infört på de flesta andra kvinnokliniker i landet, är att bedömning om kejsarsnitt eller inte, ska göras av läkare som har kompetens om och arbetar med just förlossningsrädsla.

Om inte denna riktlinje råder, hur kommer det sig att dessa kvinnor fått den informationen när de nekats snitt?

– Jag har fått information om att medarbetare har pratat om covid i samtal med patienter. Det är väldigt olyckligt om det har uppfattats som skälet till att vi inte utför ett kejsarsnitt på icke medicinsk indikation. Det kan också vara så att medarbetare missförstått de riktlinjer som gäller och då måste vi gå ut med bättre information.
Principen är nu, som alltid, att en kvalificerad bedömning i samråd med patienten, ska göras. Pandemin har medfört att vi har blivit mer strukturerade i att läkare med hög kompetens ska hantera de här besöken och fatta besluten.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

”Vill inte vara utan min partner en enda minut när jag ska föda”

CAMPIONI: Skärpning, Sverige, gravida kvinnor är viktiga

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Kritiserar vården efter sonen Léonels död: ”Han var redo för livet”

”Är väldigt rädd för att föda vaginalt”

Sara skadades vid båda sina förlossningar – inom loppet av 17 månader

Tove, 31, nekades kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammal

Är det ens någon mening att skaffa barn i Sverige?

Så ser kötiderna ut för assisterad befruktning – region för region

Olivia stämmer region efter sin förlossning: Det här ska inte hända

Överläkaren: Så vanligt är det att barn dör under förlossningen

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Edonas tvillingar dog på förlossningen – flera misstag pekas ut av Ivo

Gravida: Så mår vi i pandemin

Caroline lever med ett hål i magen – får inte hjälp: ”Det här är inget liv att leva”

Emelie nekas ivf – för att sambon steriliserat sig

43 frågor och svar om graviditet och covid-19

Gabriella, 35, blev allergisk mot sin egen hud – när hon var gravid

Ensamstående hann inte få hjälp att bli gravida: ”En frustration”

Matilda drabbades av foglossning – kommer aldrig mer kunna springa

Arvid, 2, hade en död skalbagge i örat i ett års tid: ”En mardröm”

Bebisen Agnes drabbades av RS-viruset – hamnade på sjukhus

Regionen om ryktena: Din friska partner portas inte från förlossningen