Mejla

Nina Campioni

Hej till alla pappor – är det jämställt hemma?

Nina Campioni: Ta en funderare

Nina skriver om vikten av att dela på ansvaret i förhållandet.
Nina skriver om vikten av att dela på ansvaret i förhållandet.

Hur ser det ut hemma hos er?

Har ni en schysst fördelning av ansvaret?

Om inte – rannsaka dig själv.

Hej du pappa!

 

Hoppas du haft en riktigt härlig och avkopplande sommar och semester. Vet du, nu börjar höstterminen. Ja, det vet du förstås, du har ju koll på datumen såklart! Och du har ju redan lagt in alla utflyktsdagar, ATP-dagar, studiedagar, lov och sådant i ditt schema. Så bra. Då är du laddad för hösten 2021!

Jag tänkte bara påminna, lite vänligt, om statistik så här inför den fullmatade årstid som väntar. För ni vet ju att det är vanligt med utbrändhet i Sverige.

 

Hallå, liksom det vet väl alla, men vad rör det mig? Kanske du tänker. Jo, cirka 70 procent av dem som drabbas av utbrändhet och utmattningssyndrom är kvinnor. Ofta mammor. Kanske som din partner? Kanske som dina barns mamma. En väldigt enkel förklaring till det är dubbeljobbandet.

Men vaddå, min fru har inte två jobb?

Men så bra. Då betyder det att du handlar varannan gång, du städar varannan gång, du nattar varannan gång, du tar det där “svåra snacket” varannan gång (eller alltid tillsammans), du packar matsäcken varannan gång, du hämtar varannan gång, du anmäler barnen till simskolan varannan gång, du tar med barnen till fotbollsträningen varannan gång, du klipper gräset varannan gång, du tar föräldrasamtalet varannan gång (eller alltid tillsammans), du lagar mat varannan gång, du bokar barnens tandläkartid varannan gång, du bjuder in era vänner till middag varannan gång, du ser till så att barnen har regnkläder som är i rätt storlek varannan gång.

 

Ja okej, man kanske inte kan göra exakt allt varannan gång med millimeterprecis rättvisa. Men ni fattar poängen. Ni delar på ansvaret. För alla annat än delat ansvar innebär att det är någon annan som gör allt det där. Och enligt statistiken och, ja, historien, så är den personen ofta kvinnan.

Hon diskar, hon städar, hon fixar och hon donar. Men det finns också massor av osynliga arbetsuppgifter så som att ta snacket med barnen om kompisar som retas, ta snacket om rasism, ta snacket om porren. Att läsa den där boken om ätstörningar hos tonåringar, att söka efter hjälp på nätet om hur man skolar in på förskolan bäst. Sånt som är så viktigt men som sällan går att mäta i x antal gånger någon städat. Statistiken säger nämligen också att det är majoriteten kvinnor som tar initiativ till och ansvaret för de där svåra snacken och orosmomenten i barnens liv.
 

Så hej du pappa – ta en funderare. Delar ni jämt och lika hemma? Har ni en schysst fördelning och tror du att din partner är nöjd med uppdelningen? Det behöver inte ta så lång tid att klura på. Kanske fråga din partner, hur ser hon på saken? Och ja, nu säger jag hon eftersom det är främst kvinnor som åker på dubbeljobbandet på hemmaplan. 

Kanske kommer ni fram till att ni har en grym fördelning som funkar bra för er båda – grymt bra jobbat, fortsätt så. Kommer ni fram till att det kanske är lite ojämnt här och där men på det stora hela är ni båda nöjda. Kanske är hon bättre än du på vissa saker hemma och hon tycker dessutom att det är kul att utföra dessa sysslor? Super, fortsätt så men ansträng dig då lite extra för att tacka din partner för allt hon gör som du inte är så bra på.

 

Kommer ni fram till att det däremot haltar rejält och din partner känner absolut noll uppskattning eller support från din sida. Då är det dags att starta om hösten rejält! Rannsaka dig själv, ta din tid, skriv ner på papper allt som din partner gör hemma och det som du gör. Finns det något du kan ta tag i direkt? Sätt fart! Jag vet att du kan! Se till att vara den person som kan göra något åt den dystra statistik som säger att allt fler kvinnor lider av psykisk ohälsa. För du vet, en familj har man tillsammans. En familj skapar man tillsammans. En familj behöver fler än bara en stöttepelare. Och det gäller allt annat än bara det ekonomiska. Så. Gör ditt.

 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.