SKR: Blöjbeslut slår mot kommunerna

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/ TT
Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild.

Förskolebarn

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist mellan Värmdö kommun och en friskola.

Kommunernas intresseorganisation SKR larmar om ökade kostnader och funderar över hur den ska gå vidare med frågan.

Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte tillhandahöll blöjor. Kommunen krävde bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor. Tidigare i år dömdes förskolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner. Frågan om vem som ska stå för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är föräldrarna som ska betala. I en enkät som TT tidigare skickat ut uppgav totalt 18 av de svarande kommunerna att de valt att tillhandahålla blöjor gratis. 156 kommuner svarade att de inte har gratis blöjor på kommunala förskolor.

Malmö stad gjorde tidigare i år en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom fram till en prislapp på 3,5–10 miljoner kronor.

I en kommentar skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att domstolens beslut innebär ökade kostnader för redan ansträngda kommuner. SKR ska analysera beslutet och sedan avgöra hur förbundet ska agera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY