Gravid

presenteras av

Skabb, springmask och ringorm – så vet du om ditt barn drabbats

Skabb, springmask och ringorm – här är alla symptom

Av: 

Ulrika Sjöblom

FAMILY

Extrem klåda, utslag och fjällig hud.

Skabb, springmask och ringorm är tre infektioner som ditt barn kan smittas av.

SKABB

Skabb är ett litet djur som gräver gångar i huden och där lägger sina ägg. Det resulterar i hudutslag som kliar mycket, speciellt på natten. Det är vanligast att skabben gräver sina gångar mellan fingrarna och på händerna, underarmarnas insidor, lårens fram- och insidor samt runt könsorganen, enligt doktorn.com. Det kan dock klia var som helst på kroppen, utom på huvudet. Ofta kliar sig barnen så illa att det blir blödande sår.

Så behandlas skabb

Om du misstänker att ditt barn har skabb ska du söka vård. Skabb behandlas med det receptfria läkemedlet Tenutex, men det är viktigt att få en diagnos av läkare för att veta att klådan inte beror på något annat än skabb. Trots att bara ett barn i familjen insjuknat ska alla familjemedlemmar behandlas. Håll barnet hemma från förskola, daghem eller skola under det dygn medicineringen pågår.

Det tar mellan fyra till sex veckor från det att barnet smittas till att det börjar klia och det är även under den perioden barnet kan smitta andra.

Skabb: Sök vård om du misstänker att ditt barn har drabbats.

Foto: Doktorn.com

SPRINGMASK

Springmask är också en sjukdom som ger extrem klåda, även den speciellt på nätterna. Maskarna är små, tunna och vita. De lever i tarmen och lägger sina ägg i tarmöppningen vilket orsakar klådan. Springmask kan också göra att det kliar i slidöppningen. Det går att se maskarna i barnets bajs och runt ändtarmsöppningen, särskilt någon timme efter att barnet somnat för natten. Det är en ofarlig och vanlig sjukdom som behandlas med receptfritt läkemedel som finns att köpa på apotek. Vilket läkemedel barnet ska behandlas med beror på ålder och vikt. Det är vanligt att springmask smittas inom familjen så det kan vara bra om alla familjemedlemmar behandlas samtidigt.

Viktigt med god hygien vid springmask

Det är extra viktigt att sköta hygienen under behandlingstiden. Byt lakan och sovkläder ofta, tvätta gosedjur, rengör toalett och handfat varje dag. Tvätta händer noggrant och ofta, ha kortklippta naglar och tvätta rumpan varje dag, gärna med flytande tvål.

Ta kontakt med en vårdcentral eller barnavårdscentral om du provat behandla barnet med receptfritt läkemedel men besvären inte försvinner eller om om barnet av någon anledning inte kan ta medicinen.

Springmask lever i tarmen men på natten vandrar honan till ändtarmen för att lägga sina ägg.

Foto: Doktorn.com

RINGORM

Till skillnad från skabb och springmask behöver ringorm inte nödvändigtvis klia. Det är en svampinfektion som ger barnen runda eller ovala utslag på huden eller i hårbotten. Ytan är ofta torr och fjällar eller har små knottror och utslagen kan variera i storlek från några millimeter upp till flera centimeter, enligt doktorn.com. Utslagen läker ofta från mitten vilket gör att utslagen ser ut som en ring, därav namnet.

Ringorm behandlas med svampmedel

Ringorm kan behandlas hemma med svampmedel, men ni bör uppsöka vård ändå efter sjukdomen smittar. Smittrisken försvinner dock snabbt när behandling påbörjats så då behöver barnet inte stanna hemma från skola eller förskola.

Källa: (Skabb springmask, ringorm): doktorn.com

Ringorm kan behandlas hemma med svampmedel.

Foto: Wikimedia commons
Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Tegnell: Därför är gravida ingen riskgrupp i Sverige

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Barnsjukdomar | Family

MER OM FAMILY

21 bilder på utslag som kan drabba barn

Så vet du om ditt barn har svinkoppor

Varför ska vi amma för att rädda klimatet?