Mejla

Angelica Öhagen

Rocka sockorna – och ta ansvar för framtiden

Angelica Öhagen hoppas att många rockar sockorna på internationella Downs syndrom-dagen

FAMILY

Vi vuxna behöver bli mer som barn i att se människor för vilka unika individer vi alla är. Samtidigt är det viktigt att vi rannsakar oss själva. Vad gör vi för att inkludera våra medmänniskor med Downs syndrom? Det är vi som sätter ribban inför framtiden!

Vi märkte att barnmorskan blev lite obekväm när hon såg vår reaktion. På ett informationsblad kunde vi läsa om risken för att vårt kommande barn skulle ha Downs syndrom. Risken. Hon ursäktade broschyren och sa att den behöver uppdateras.

För några år sedan föddes mellan 200 och 300 barn i Sverige varje år med Downs syndrom, nu är det enligt Socialstyrelsen nere i knappt 160 barn. Den nya fosterdiagnostiken gör att allt fler föräldrar väljer att avbryta graviditeten om de väntar ett barn med Downs syndrom.

 

Möjligheterna med fosterdiagnostik är på många sätt fantastiska, genom att man kan upptäcka dödliga sjukdomar och missbildningar. Men Downs syndrom är inget av det. Helt uppenbart behövs mer och bättre information till blivande föräldrar.

I ett klipp som fått stor spridning på nätet talar amerikanen Frank Stephens, som har Downs syndrom, inför en grupp forskare och säger att han lever ett fantastiskt liv och att personer som ifrågasätter livskvalitén för personer med Downs syndrom och deras familjer borde lyssna på personer som honom som har det.

 

Vad har då samhället för ansvar? I stället för att rensa bort det som är annorlunda borde vi alla hjälpas åt att hylla våra olikheter och lyfta personer med andra perspektiv. Här tänker jag att barnen är en förebild. På förskolan görs ofta ingen skillnad på om kompisen har Downs syndrom, autismspektrumtillstånd eller någon annan funktionsvariation.

Uppdelningen börjar senare.

Med andra ord blir vi inte mer inkluderande med åldern utan mindre. Det kan inte bli tydligare än förra årets bråk om en förskolas rocka sockorna-firande som några föräldrar kallade för ”en politisk aktion”. 

 

Idén med att rocka sockorna är fantastisk. Det var år 2015 som Nathea Anemyr, då tio år, fick hela Sverige att bära udda strumpor på internationella Downs syndrom-dagen. Hon har en storasyster, Noelle, med Downs så hon vet att olika är fint – och ville uppmärksamma det.

Sedan dess har dagen gett oss möjlighet att lyfta människors lika värde och rättigheter. Det är också en fin ingång till att prata med sina barn om att olika är bra och att alla är lika värdefulla och viktiga. 

 

I dag hoppas jag att vi är många som rockar sockorna tillsammans. Och under resten av året hoppas jag att vi fortsätter att uppmärksamma personer med funktionsvariation på de sätt vi kan. Kanske genom att ta kontakt med den där bekanten som fått ett barn med Downs? Eller bjuda hem ett barn med funktionsvariation på playdate? Eller kanske bidra i kampen för familjers rätt till LSS och assistans?

Vi vuxna behöver bli mer som barn i att se människor för vilka unika individer vi alla är. Samtidigt är det viktigt att vi rannsakar oss själva. Vad gör vi för att inkludera våra medmänniskor med Downs syndrom? Det är vi som sätter ribban inför framtiden.

 

FAKTA: Det här är Downs syndrom-dagen

  • Downs syndrom-dagen firas världen över den 21 mars. Datumet är valt med omsorg: personer med Downs syndrom har 3 exemplar av kromosom nummer 21.
  • Här i Sverige blev dagen riktigt stor 2014 när rockande sockor började spridas på sociala medier efter att Svenska Downföreningen dragit igång kampanjen “Rocka dina sockar”.
  • Nathea Anemyr från Storebro i Småland var en av dem som verkligen fick Sverige att rocka sockorna. Hon skrev också ett öppet brev till alla kändisar.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Läs mer

Av: 

Angelica Öhagen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya sjukdomen som drabbar barn – så farlig är den

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rocka sockorna

Downs syndrom

Barn & unga

Föräldraskap

MER OM FAMILY

”Vi har mycket att lära av deras kärlek och energi”

Emily, 39, har två söner med Downs syndrom: ”Det är ovanligt”

Jessicas dotter Hedvig har Downs syndrom: ”Har aldrig velat ha någon annan än henne”

Här hittar du alla Familys tv-inslag

TÄVLING: Vinn boken ”Jag behöver Hedvig”

Färre barn föds med Downs syndrom i Sverige: ”Det känns sorgligt och tråkigt”

Studie: Föräldrar som pratar mycket får intelligentare barn

Låt inte ditt barn ta del av din tjockångest

Inför Barnens dag – vill få barn att leka mer

Så hanterar du sömnbristen – som nybliven förälder

6-årige William får elaka kommentarer av vuxna – för att han bär klänning

Läkaren sa till Sandra att göra abort – nu har dottern Alina fyllt tre år

Här är kampanjen – som visar ”riktiga” kroppar efter graviditeten

Adelina, 7, har Downs syndrom – har släppt en bok

Det borde väl vara en mänsklig rättighet att få försöka få barn?

Ny studie: Svenska barn rör sig för lite och äter för dåligt

KRÖNIKA: Vem ska vara pappa idag?

Så många säger till berusade föräldrar

Vinn biljetter till underBARA Baby-mässan

”Jag vill gå ut och köpa allt som är rosa och glittrar till detta barn”

12-åriga Matildas vädjan – efter hetsen på sociala medier

Här stoppas skolfotograferingen: ”Den tiden är förbi”

Kodjo Akolor om barnen: ”Är paranoid”

Varnar för plastleksaken för barn