Spädbarn

presenteras av

Tips: Så får du bebisen att sluta äta på natten

Barn över sex månader behöver inte äta på nätterna för tillväxtens skull – här är knepen för att få barnet att sluta

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Är du trött på att gå upp och göra välling eller amma på natten?

Håll ut – när ditt barn är över sex månader behöver de oftast ingen mat för att somna om på natten.

– Många fortsätter att ge mat på nätterna men det finns egentligen inget behov för tillväxtens skull, säger Johan Flodin, läkare på Kry.

När bebisar är små så vaknar de i regel ganska ofta på natten – ofta för att de är hungriga och behöver mat. Men när barnet blir uppemot sex månader gamla så har de i regel kommit ur den första ordentliga tillväxten och behöver inte längre mat varje gång det vaknar under nattetid.

Trots det är det många som fortsätter att amma eller ge välling på flaska.

– För många barn fyller amningen eller vällingen en trygghetsfunktion. Men det kan gå lika bra att bara ta upp barnet och ge närhet på annat sätt. Sen kan man lugnt fortsätta att ge välling ett tag till om det fungerar bra. Det är ingen fara att ge ett litet barn mat på natten, säger Johan Flodin.

Börjar barnet däremot bli över året så tycker Johan Flodin att vällingen har spelat ut sin roll.

– Då kan det vara läge att testa andra saker. Man kan till exempel försöka byta ut flaskan mot en napp om det är så att det är sugreflexen som ger barnet lugn och trygghet.

Se till att barnet somnar mätt och belåten

För att minska sannolikheten att ditt barn vaknar upp hungrigt på natten så är ett grundtips att se till att barnet somnar mätt och belåten. Om ditt barn vill dricka mycket så kan du ha en nappflaska med vatten vid barnets säng.

– Om du är osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt med näring under dagen eller har problem att vänja av hen med nattätning så kan du vända dig till bvc eller en läkare, säger Flodin.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

För att få din bebis att sluta äta på natten se till att hen somnar mätt och belåten.

Tips: Så vänjer du din bebis av med att äta på natten

 • Kom ihåg att det är individuellt hur länge ett barn vill äta mat på natten. Men i regel finns det inget behov för barn över sex månader att äta mat under natten.

 • Det är ingen fara att ge barn mat på natten men när barnet är över ett år kan det vara bra att försöka att vänja av barnet vid att äta om det vaknar på natten eftersom det inte behöver den extra energin på samma sätt som när den är liten.

 • Om du ammar och vill vänja av ditt barn så kan det vara bra om någon annan försöker trösta om barnet vaknar på natten.

 • Om ditt barn är hungrigt när det vaknar på natten så försök att ge mer mat på dagen.

 • Se till att ditt barn är mätt och belåtet när det somnar för kvällen

 • Om hen är törstigt på natten så kan man ge vatten i en nappflaska.

 • Försök byta ut flaskan mot en napp om det är sugreflexen som ger trygghet.

 • Försöka trösta ditt barn på andra sätt än att ge mat när hen vaknar, till exempel genom att byta blöja, bära eller vagga. Då kan du steg för steg försöka förlänga tiden mellan att ditt barn vill ha mat.

 • Om du inte får barnet att sova längre mellan matningstillfällena så ge inte upp. Barn lär sig nya vanor snabbt, så försök att ha tålamod några dagar.
   

Källa: 1177.se och Johan Flodin


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY