Spädbarn

presenteras av

Henry dog fem dagar gammal – sjukhuset utreds

”Ingen ska behöva vara med om detta”

Henry dog efter en långdragen förlossning.

Nu har Ivo beslutat att de ska göra en utredning av kvinnosjukvården på centralsjukhuset i Karlstad.

– Det är en slags upprättelse för mig, säger mamman Tove.

I december 2018 födde Tove Spånberg, 31, sin förstfödde son Henry på Centralsjukhuset Karlstad. Det blev en långdragen förlossning, flera gånger vädjade hon om kejsarsnitt men nekades. Till slut kom lille Henry ut, slapp i kroppen.

Fem dagar senare dog Henry i mamma Toves famn. Sedan dess har hon kämpat för upprättelse.

– Vi har blivit otroligt dåligt bemötta och ifrågasatta av sjukhuset. En läkare sa att jag förmodligen mindes förlossningen fel, sa hon tidigare till Aftonbladet Family.

Centralsjukhuset i Karlstad. Arkivbild.
Centralsjukhuset i Karlstad. Arkivbild.

Till sist, i juli 2019, upprättade Region Värmland en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Nu har Ivo:s beslut kommit.

Ivo anser att Region Värmlands egen utredning av händelsen är bristfällig. Man ska nu inleda en särskild tillsyn av kvinnosjukvården på sjukhuset:

”Anledningen är de brister som har framkommit i detta fall och i andra ärenden”, skriver Ivo i sitt beslut.

– Nu får Region Värmland och de inblandade läkarna och barnmorskorna svart på vitt att de har gjort fel. Det är en slags upprättelse för mig, säger Tove.

– Något som jag dock verkligen önskar är att få se den inblandade personalen i ögonen och få svar på de frågor som jag lever med varje dag. Det är det minsta de skulle kunna göra för oss. Men det kommer förmodligen aldrig ske.

Henrys kropp kyldes ned efter förlossningen.
Henrys kropp kyldes ned efter förlossningen.

Tove har polisanmälan mot en enskild person som var inblandad i förlossningen. I och med Ivo:s beslut om granskning kan åklagare nu gå vidare med den utredning om vållande till annans död som inletts.

– Vi väntar på att ta del av det som kommer från Ivo. Då får vi se om det tillför utredningen något, säger Anders Persson, kammaråklagare i Örebro.

”Ta spädbarnsdöd på allvar”

Toves förhoppning är att utredningarna ska leda till en förändring i samhället. Hon vill att fall med barn som dör på grund av brister i vården ska prövas juridiskt – precis som andra typer av dödsfall.

– Det behövs en större förändring i samhället och vården överlag. Det känns som man inte tar spädbarnsdöd på allvar – att Henrys, och andra spädbarns liv, inte är lika mycket värt som andras, säger hon.

– Jag för kampen för att Henry ska kunna göra skillnad för andra, för jag vet att jag inte är ensam om detta. Ingen ska någonsin behöva var med om det vi varit, och fortfarande är med om: Att inte tas på allvar, behöva genomgå en sådan här förlossning, förlora sitt barn och sedan behöva kämpa för att vården ska ta sitt ansvar.

Sista bilden är på Tove och Henry strax innan han somnade in.
Sista bilden är på Tove och Henry strax innan han somnade in.

Sorgen och saknaden kommer alltid att finnas där. Men vägen mot upprättelse har hjälpt Tove att lägga mindre energi på den ilska hon känt mot sjukhuset.

– Jag har varit så förbannad. Men jag försöker att lägga mer tid på att tänka på Henry och ha fina stunder för honom, att vara vid graven.

”Ingen anledning att känna oro”

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården i Region Värmland, säger i ett mejl att regionen välkomnar Ivos tillsyn.

– Det är en viktig del i vårt generella förbättringsarbete. Sedan tidigare pågår en översyn av kvinnosjukvården och utredningen kan vara en hjälp i detta.

I Ivos beslut säger de att det finns frågeställningar kring patientsäkerhetskulturen.
Hur är patientsäkerheten inom kvinnosjukvården på Centralsjukhuset?
Den som eventuellt ska föda på sjukhuset kan nog känna oro.

– Den som väntar barn och ska föda på Centralsjukhuset i Karlstad har ingen anledning att känna oro. Vi kan garantera patientsäkerheten.

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården i Region Värmland, var tidigare överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.
Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården i Region Värmland, var tidigare överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Fakta: Spädbarnsfonden

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn. De verkar genom forskning och informationsspridning för att minska antalet barn som dör.  Deras vision är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där  medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig.

Källa: Spädbarnsfonden

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.