Gravid

presenteras av

Gravida bör inte exponeras för covid-patienter

Arbetsmiljöverket om gravida och coronaviruset

Av:  TT

Den som är gravid bör få en förändrad arbetsmiljö för att undvika exponering av coronaviruset, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Den som är gravid bör få en förändrad arbetsmiljö för att undvika exponering av coronaviruset, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Gravida bör inte jobba på ett sätt som gör att de riskerar att exponeras för coronaviruset, meddelar Arbetsmiljöverket på sin hemsida.

Beskedet från myndigheten kommer efter begäran av ett skyddsombud i region Värmland, som anser att gravida inte bör jobba nära patienter smittade med covid-19. Arbetsmiljöverket håller med:

"Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Får vi in liknande ärenden kommer vi att fatta liknande beslut. Gravida ska inte ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset", skriver Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket på hemsidan.

De påpekar dock att arbete under graviditet i sig inte är farligt, och att kunskapsläget kring graviditet och covid-19 inte är helt klarlagt, men att försiktighetsprincipen ska gälla.

– Det finns studier som pekar på att infektionen kan ge ökad risk för tidig förlossning, kejsarsnitt och tillväxthämning hos fostret, säger Jenny Persson Blom, sakkunnig inom smittrisker på Arbetsmiljöverket.

Den som är gravid bör få en förändrad arbetsmiljö för att undvika exponering och går inte det så bör andra arbetsuppgifter erbjudas, skriver myndigheten.

Region Värmland ska lämna ett yttrande till Arbetsmiljöverket senast den 1 oktober.

– Vi har tagit del av Arbetsmiljöverkets underrättelse. Vi håller på att sätta oss in i vad detta skulle kunna innebära både för medarbetarna, hälso- och sjukvården och patienterna, säger Wolmer Edqvist, tillförordnad HR-chef.

– Vi upplever inte att underrättelsen rimmar med det tidigare beslut vi har fått från Arbetsmiljöverket kring ett skyddsstopp som berörde gravida medarbetare inom bild- och funktionsdiagnostik. Vi kommer att lyfta frågan till Sveriges kommuner och regioner (SKR) då ett beslut skulle kunna få konsekvenser för hälso- och sjukvården i hela landet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.