15-åringen är bäst på matte i hela Sverige
”Det största misstaget du kan göra är att ge upp”
Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2020-03-27
Mingdao Zou Zhong, 15, är rent ut sagt ett geni.
Här ger han sina tre supertips.
– Jag löser problem i riktiga livet bättre tack vare matte, säger han.
Tidigare i år hölls matematiktävlingen HMT. Det är en nationell tävling i matte som hållits i över 30 år.
Denna gång var det 15-årige Mingdao Zou Zhong, från Täby, som tog hem vinsten. Men det betyder inte att han kan mer än alla andra, säger åtminstone han själv.
– Det finns många uppgifter som jag aldrig har sett förut. Men utan förkunskaper kunde jag lösa det ändå.
Nöta alla gamla högstadieuppgifter – gång på gång
Hans metod är att bemöta varje problem i tre steg.
– Först måste man förstå problemet djupt. Då undviker du slarvfel och sparar tid. Andra steget är att komma på en god idé för att lösa uppgiften. När man på riktigt förstår ett matteproblem agerar hjärnan i bakgrunden och väcker minnen. Steg tre är att utföra idén, säger han.
– Det största misstaget man kan göra på steg tre är att ge upp. Min klasskamrat, som också var i finalen, gav upp. Men jag gav inte upp och till slut löste jag problemet.
Enligt Mingdao handlar matematik mycket om repetition. Skillnaden mellan en enkel och en svår uppgift består ofta i om du löst liknande uppgifter tidigare, menar han.
– De som vill bli bättre på matte ska lösa de gamla högstadieuppgifterna så många gånger att de verkligen fastnar. När man sen möter en liknande uppgift nästa gång kommer erfarenheten att hitta riktningen åt dig, säger Mingdao Zou Zhong.
Vad är det med matematik som du gillar så mycket?
– Det är att tänka logiskt. Jag löser problem i riktiga livet bättre tack vare matte.
Många elever ogillar matematik. Varför tror du det är så?
– De tycker nog att matte inte används så mycket. Men jag tror att matte är jätteviktigt och man använder det mycket. Om man inte tycker om att tänka logiskt kanske det inte är så roligt. De flesta som går i skolan vet bara hur man memorerar en formel och sånt men de har aldrig lärt sig att tänka själva. Så när de möter problem i riktiga livet förstår de inte hur de ska tänka.
Matte – fyra timmar om dagen
Mingdao säger att han en vanlig dag lägger ner två timmar på matematik. Under helgerna tränar han ännu mer.
– På lördagar och söndagar gör jag det kanske tre, fyra timmar om dagen.
Siktet är också inställt på fler matematiktävlingar framöver. Han hoppas på en topp sex-placering i en nationell matematiktävling för gymnasieelever och hans skollag är i final i tävlingen Pythagoras test.
Längre fram vill han representera Sverige i internationella tävlingar.
– Då kan man åka till andra länder och möta dem som är riktigt bra på matte.
Vad vill du säga till elever som enkelt ger upp när de möter på hinder i matte?
– Om man vill lösa ett problem så kommer man till slut att göra det. De som ger upp lätt vill inte lösa ett problem. De har kanske inte så mycket motivation för att lösa en uppgift. Man måste fråga sig själv: Vill jag verkligen lösa uppgiften? De flesta brukar väl säga nej, för de tycker inte om matte och tycker att de slösar bort mycket tid. Jag kan inte tvinga dem att hitta motivationen utan de måste hitta den själv. Om man verkligen vill kommer man att hitta ett sätt, säger det 15-åriga mattegeniet.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!