Lärarens tips som håller dig motiverad till att plugga i sommar

8 tankesätt som kommer få dig att nå dina mål

Så ska du tänka för att hålla motivationen uppe.
Så ska du tänka för att hålla motivationen uppe.

Det är inte lätt att ägna tiden ut studier när alla andra njuter av sommarens varma dagar.

Här ger läraren Mikhael Mikalides sina bästa tips för att motivera sig själv.

Mikhael Mikalides är lärare på Storvretskolan i Stockholm och författare. Han har prisbelönats flera gånger för sina insatser i sin roll som lärare, bland annat vann han priset ”Årets inspiratör inom offentlig sektor” på Framtidsgalan 2015. Nyligen har han släppt boken ”Konsten att drömma stort – en handbok om att förverkliga sina drömmar som han skrivit med artisten Linda Pira. I boken medverkar även 65 elever. Mikhael brinner för läs- och skrivkulturen och försöker inspirera sina elever att utveckla språket, vilket är en viktig nyckel till att nå sina mål, menar han. Här nedan delar han med sig av sina åtta bästa tips för att få dig motiverad om du måste studera under sommaren.

1. Läs böcker och öka din läslust

Avsätt tid till att läsa böcker, även om du saknar lust till en början. Ett tips är att utgå från dina intressen när du väljer böcker, om du exempelvis gillar fotboll så kan du läsa böcker om ämnet. Forskning visar att du behöver 5 000 timmars läsning för att bli en mogen läsare, därför är det inte konstigt om det inte är så roligt att läsa i början. Men ju mer du läser desto roligare blir det.

Att läsa och öka ditt ordförråd kommer att öppna upp andra dörrar för dig. Din kunskapsinhämtning blir bättre och gör därmed skolarbetet enklare. Dessutom ger språket dig möjligheten att nå dina mål och att förstå samhället, som att kunna hänga med i nyhetssändningar, läsa tidningar och information från myndigheter.

2. Ha drömmar och mål

Det är bra att ha siktet inställt på en dröm eller ett mål för då kommer man att utsätta sig för saker som man annars inte hade gjort. Saker som tidigare var meningslösa blir istället meningsfulla. Har du en dröm eller ett mål så kommer du göra saker för att ta dig fram. Då kommer du att känna att det är okej att läsa den där boken som krävs för att klara ett prov, eller att göra de där mattetalen. Målen och drömmarna är kanske inte alltid är så klara för oss, men vi alla har drömmar som vi bär på och vi har även förmågor och kapacitet inom oss som vi annars kanske inte tänker på.

3. Utveckla din drivkraft

Vad är din passion och vad är du intresserad? Använd det för att utveckla din drivkraft. Det i sin tur kommer få dig att göra saker du annars inte skulle göra. Det gör att du utvecklas och att det du gör blir meningsfullt.

4. Gör en handlingsplan

Gör en plan för hur du ska nå målen. Visualisera ditt mål så att det blir tydligt och bryt sen ner det i delmål – vad kan du göra redan idag? Du kanske ser att det du måste göra nu är att koncentrera dig på skolarbetet för att höja betyg, för att sedan komma in på gymnasiet och eventuellt studera vidare. Och är det så att du vill bli bra på språk måste du läsa böcker. Genom att bryta ned till delmål blir målet tydligare för en. Glöm inte att fira varje gång du når ett delmål!

5. Tänk positivt och tro på dig själv

Det är viktigt att utveckla sitt självförtroende och självkänsla. Tänk positivt och tro på dig själv. Då blir det lättare att klara av det där provet. Det finns ingen fotbollsspelare som går in på planen och tänker att ”jag kommer att förlora det här”. Så fort du tänker att något är möjligt så blir det möjligt. Se även varje misslyckande och motgång som en chans att lära dig något av det.

Mikhael Mikalides.
Mikhael Mikalides.

6. Inse att det inte finns några dåliga hjärnor

Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg är hjärnan formbar. Det finns inga dåliga eller bra hjärnor, det finns bara de som behöver mer tid att lära sig. Många elever säger ”jag vill inte läsa, jag kan inte”, men de kan visst. Det handlar bara om att de behöver mer tid att förstå. Din hjärna utvecklas av utmaningar, allt du gör kommer att göra du får bättre förståelse för siffror och bokstäver. Om något inte är lustfyllt och svårt så behöver du helt enkelt lägga mer tid, inte mindre, för din hjärna är det inget fel på.

7. Kom ihåg att alla kan lyckas

Alla har förmågan att lyckas.  Enligt forskning så spelar det ingen roll om du har talang eller högt IQ. Många av de som lyckas har ett inre driv och tålamod. Om man har drivet och tålamodet kan man nå sina mål.

8. Välj vad du gör med din tid

Alla vi har 24 timmar på dygnet, välj vad du ska göra av din tid. Bara du kan jaga efter din egen dröm. Tänk tillbaka på när du var yngre och lärde dig cykla, kanske såg du grannbarnet cykla före dig vilket fick dig att kämpa på mer. Hur mycket du än ramlade och skrapade knäna så gav du inte upp, du hade ju en dröm att uppnå. Känslan när du uppnått drömmen var obeskrivlig. Och så är det med drömmar, i början känns de omöjliga men om man kämpar är inget omöjligt. Se dig omkring, allt runt dig har börjat som en tanke och en dröm. En gång drömde människan om att flyga som en fågel, i dag har vi flygplan som kan ta oss vart vi vill i världen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.