Fixa personliga gångplattor

NYHETER

Vad kunde vara vackrare och mer personligt än ingjutna mönster av skira löv i gångplattorna i trädgården?

TIPS! Du kan göra mönster av vad du vill. Och även gjuta in ett grytunderlägg i trä i betongen som bilden visar. Träet kontrasterar vackert mot betongen.

Trädgårdsplattorna intill gjuter du enkelt själv.

Använd finbetong så får du en jämn yta. Till gjutformen ska du använda formplywood för att få en så slät yta som möjligt.

GÖR SÅ HÄR

1. Snickra en låda med låga kanter av plywooden. Sidorna bör inte vara mer än 3-4 cm höga. Storleken på lådan bestämmer du själv, det beror på hur stora plattor du vill ha.

2. Skarvarna tätar du med en sträng ofärgad silikon. Lägg i löven som du vill ha, arrangera dem i ett passande mönster i botten på lådan.

3. Blanda till betongen och häll i upp till kanten. Knacka på formen så att luftbubblorna försvinner, annars får du porer i den gjutna ytan.

4. Låt härda under plast i ett par dagar. Vattna då och då för att slippa sprickbildning.

5. Ta isär formen, vips har du en vacker betongplatta med fina bladmönster.

FAKTA

Gör utebänk med patina

Spana in den vackra trädgårdsbänken, tjusigt patinerad så att man tror att den stått i decennier och sakta vittrat.

Hemligheten är så kallad hypertufa – sand och cement som är uppblandad med torv. Namnet kommer sig av att materialet liknar riktig tufa, eller tuff som det också heter, som är en vulkanisk bergart.

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg en lecabalk över två lekablock så har du stommen. Blanda 1 del cement med 1 del sand och 1,5 delar torv, du hittar allt på byggmarknaden. Använd ogödslad torv.

2. Tillsätt vatten, lite i taget,  och rör om tills smeten är tjock och porös, inte smulig. Stora torvbitar river du sönder.

3. Använd en murslev och smeta ut blandningen på lecablocken. Se till att inte lecan syns någonstans. Fasa av hörnen och slå bort en bit eller två här och var för att få den slitna looken.

3 Tips & trix

Så räddar du tuben

Hur ofta har du inte svurit över stora tuber silikon, fogmassa eller lim när du bara behöver lite grann? Så fort du öppnat förpackningen så åldras innehållet, stelnar och blir obrukbart. Prova att använda lite plast­folie över öppningen. När spetsen är rengjord skruvar du fast den igen över folien och tuben kan klara sig i över ett år.

Kapa rören rätt

Bästa sättet att få ett exakt, rakt snitt på ett rör är att använda ett pappersark. Vanlig A4 – eller A3 om röret är tjockt. Papperet har ju vinkelräta kanter, och när du sveper det tätt om röret, kant i kant, får du också en rak, vinkelrät linje runt om att kapa efter.
 

Gör eget träspackel

Ska du reparera en skada i trä? Syntetiskt trä på tub kan vara dyrt och svårt att hitta i rätt nyans, men om du blandar upp sågspån med trälim får du en bra ersättning. Använd sågspån från en bit av samma träslag som det du ska laga – limmet blir genomskinligt när det torkat, och du får en lagning i rätt färg.

-

ARTIKELN HANDLAR OM