Gör det själv: Drivbänk

Ombonat för dina plantor

Tjuvstarta sommaren! Drivbänkar är bra när du förgror sommarblommor och balkongväxter. Den här modellen kan köpas i handeln och har en zinklåda utan dränering i botten.
NYHETER

Nu är det tid att odla.

Vill du driva upp plantor för senare utplantering är drivbänkar utmärkta att använda – de är oerhört lätta att bygga och kostar nästan ingenting.

En drivbänk kan du använda till mycket. Bortsett från att driva upp till exempel sommarblommor kan du odla ömtåliga växter i den under hela sommaren eller avhärda växter som senare ska planteras ut. 

Allt du behöver är gamla fönster, låt dem bestämma bänkens storlek. Vill du ha en liten bänk nöjer du dig med ett fönster. Vill du ha en större vänder du fönstren åt andra hållet som grafiken visar, och kopplar ihop två eller tre. 

Ramen gör du av råspont,  17x95 för mindre, 22x95 för större, så håller konstruktionen ihop bra. Förborra brädorna och skruva. Fäst i hörnreglarna.

Vill du ha en kallbänk skalar du bara bort översta gräslagret där du placerar bänken innan du fyller på med matjord.

Vill du ha en varmbänk där du kan börja odla tidigare, gräver du djupare och fyller med gödsel eller kompost. Låt brinna klart innan du planterar, annars blir det för varmt.

Du kan läsa mer på nätet på till exempel odla.nu.

Magnus Persson

FAKTA

Potatis på ett kick med pallkrage

Pallkragar från åkerier är ett utmärkt sätt att snabbt åstadkomma varmbänkar. Allt är i princip färdigbyggt, det är bara att placera ut boxarna. Pallkragarna är dessutom enkla att skarva på om du vill ha en högre bänk. Täck med fönster om du vill.

Även om du inte vill göra varm- eller kallbänk är pallkragar ett bra sätt att begränsa en odling, få en bekväm arbetshöjd och slippa ogräs. Du fodrar botten och sidor med fiberduk.

På bilderna ser du potatis som växer och ger en tidig skörd.

Bygga egen drivbänk