Fem finaste friggebodarna

Kirchsteiger: ”Det är viktigt med mycket ljus”

Ernst Kirchsteigers friggebod – vinnare!
NYHETER

Funderar du på friggebod i sommar?

Vi har listat fem av de finare varianterna.

Och stilmässigt utser vi Kirchsteigers ”Gårdshus Weber” som vinnare med sin putsade fasad och sina vackra fönster. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Ernst Kirchsteigers friggebod – vinnare!

Ger Medelhavsvibbar Gårdshuset Weber är byggt av lecablock i ett särskilt system som eliminerar murning. Den putsade ytan ger en vacker fasad och franska fönstren minner om medelhavet. Öppen lösning ger volym och på baksidan skapar man lätt en arbetsvrå invid murstocken från öppna spisen. Pris: från 180 000 kr.
Pysselplatsen på baksidan
Ljust och högt i tak
Elegant och lyxigt Företaget Enkelrum kan leverera sitt lyxiga Kungsbacka i elegant lärkträ. Det här är faktiskt mer ett hus än en friggebod. Säljs helt vinterisolerat med treglasfönster, infällda spotar både inne och ute och massivt trägolv. Dessutom elcentral och urtag. Pris: 190 000 kr.
Stora glasytor Novorooms konstruktion Smögen har också stora glasytor. Från 63 000 kr. Kan också fås med isolerglas för vintern.
Anpassningsbar Kenjo’s utmärkta friggebod säljs från 65 000 kr. Byggt i limträstomme. Konstruktionen bygger på ett modulsystem som medger att man kan förhandsvälja olika inventiösa lösningar. Går att få med energiglas för vinterisolering. Vikdörrarna förvandlar lätt inne till ute en varm sommardag. Smart.
Smart lösning till lågt pris Jabo tillhandahåller en smart och spännande lösning i sin Funkis 15. Priset är förhållandevis lågt, 45 500 kr. Även här kan man köpa till treglasfönster om man vill vinterbona.

Magnus Persson

FAKTA

”Orangerier inspirerade”

Vilka kriterier var viktigast när du ritade huset, Ernst?

– Jag inspirerades av orangerier. Det ultimata boendet är ett som släpper in mycket ljus, det är viktigt. Därav de stora franska fönstren med överstycken som dessutom ökar insläppet ytterligare. Sedan tycker jag att det är så vackert med putsad fasad. De flesta friggebodar är av trä. Sten är också ett så mycket bättre som byggmaterial då det magasinerar värmen från en solig sommardag och sakta avger det under natten.

– En annan viktig sak är volym invändigt. Därför är friggeboden inte avgränsad. Och pulpettaket ger bra takhöjd mot fönsterväggen som man med fördel vänder åt söder. De stora dörrarna är härliga. Om sommaren vill man ha membranet mellan ute och inne så tunt som möjligt. Öppen spis är något som förhöjer trivseln oerhört. Och det är trevligt med arbetsbänken på baksidan av huset i en vrå. Man behöver en pysselplats.