Maxa odlingsglädjen

- på minsta möjliga yta!

1 av 3
NYHETER

Köksträdgård i miniformat är årets trend för den lilla balkongen och uteplatsen.

Nya växtskåp och babygrönsaker gör det enkelt att skörda egna godsaker.

Njut av nypotatis och solvarma jordgubbar redan till midsommar! Här är tipsen hur du gör.

Odling i det lilla formatet är trenden som exploderar 2011. Att precis som tv-kock- arna Jamie Oliver och Per Morberg kliva ut i köksträdgården och skör- da egenodlade kryddor, soldoftan- de tomater och bönskidor direkt ner i grytorna är vardagslyx som

allt fler vill njuta av.

Odla egna, gröna godsaker kan alla göra – även om du bara har en balkong eller ter- rass.

Nya miniväxthus och odlings- kassar som du fyller med jord och frön gör det extra enkelt att plocka egna gurkor och ruccolablad hela sommaren.

Enkelt att odla ekologiskt

Närodlat och ekologiskt är två mattrender som bara växer starka- re. Vi vill veta vad grönsakerna vi äter innehåller. Om du odlar själv kan grönsakerna bli just så ekolo- giska som du önskar. I dag finns det ekofrön, ekologisk jord, natur- gödsel och giftfria bekämpnings- medel att köpa. Och mer närodlat än från balkonglådejord till bord blir det inte.

Vårens frökataloger är fyllda med nyheter som är anpassade för odling på liten yta. Brittiska Thompson & Morgan lanserar ”Kew urban garden collection”, en hel serie dekorativa grönsaker i babyformat. Vad sägs om golf- bollsstora rödbetan ”Cardeal” vars späda blad är mumsiga i wo- ken, purpur och vit-randiga mini- auberginen ”Pinstripe” eller söta morötterna ”Nandor” som bara blir fingerstora?

Bland nyheterna hos Lord Nelson finns spännande miniatyr- gurkor och Impecta satsar på en buffé av nya sorters körsbärs- tomater och som stortrivs i amplar.

Du kan göra din miniköksträd- gård hur påkostad eller enkel du vill. Nypotatis växer fint i en vanlig hink. Zinklådor och konservbur- kar med exotiska tryck blir snygga krukor till klätterbönor och chili- plantor. Romansallat till somma- rens caesarsallader, smultorn, rädisor och basilika trivs i häng- andes ihop på balkongräcket.

Både gott och vackert

Har du lite mer plats kan du odla dekorativa sallatsorter ihop med ätbara blommor i upphöjda grön- saksbäddar på altanen eller gräs- mattan. Lika vackert att titta på som gott i sommarens sallader.

Ulrika Lundberg

Odla smått:

Vitrinen Odlingsvitrinen är vårens
stora nyhet från Hasselfors garden.
Vitrinskåpet levereras med tre gallerhyllor
i metall, tråg för vattenuppsamling och
automatöppnare som lyfter glastaket när
temperaturen stiger. Under finns en låda
för krukor, spadar och jordpåsar.
Mått: 195x95x55,5 centimeter.
Odlingsvitrinen finns i vitt och svart, 6 900
–7 500 kr.
Miniväxthus Gro en egen örtträdgård
i miniatyrväxthus. Här är två modeller som
rymmer favoritkryddorna: husformat, 399 kr
hos Blomsterlandet och variant med fack som
också kan ställas som ett litet hörnskåp,
379 kr hos Violas balkong.
FAKTA

Välj ett tema på köksträdgården

Komponera örter, grönsaker, blommor och bär för ett alldeles speciellt tillfälle som till exempel sillunchen på midsommar eller grillfesten med vännerna. Eller varför inte satsa på smaker från ett av världens alla kök – kanske är det dags att prova italienskt eller vietnamesiskt?

Svenska klassiker: rädisor, gurka (vill helst stå i växthus), dill, gräslök, jordgubbar och så klart färskpotatis. Välj en tidig potatis- sort. Minerva, Rocket och Swift blir klara snabbt i en vanlig hink och ger bra skörd till midsommar om du sätter dem nu.

Asiatisk mix: pak choi, choy sum och mizuna (asiatiska kålsorter) för wokrätter, citrongräs,

koriander, och chili. Chiliplantor älskar ljus och värme, annars är de lättskötta. Du behöver varken toppa eller pollinera.

Ätbara blomster: bloms- terkrasse, lavendel, kryddtagetes, gurkört, malva, syrén och viol är vackra, ätbara dekorationer i salla-

der och bakverk. Du kan också strössla med kronblad från

pelargon, daglilja, ros och ringblomma.

Grillhylla: tomater, zucchini (vill ha

mycket gödning), aubergine, paprika, salladslök, ruccola, ros- marin, timjan, basilika och salvia till marinaderna. Tomatfrön är lätta

att gro. Konsten är att så tidigt, då kan du plocka solmogna tomater i juli.

Dessertskafferi: smultron, jordgubbar, blåbär (vill ha sur jord – perfekt i kruka), hallon, småmeloner, rabarber, citronmeliss, mynta och kanelbasilika till äppelpa- jen. Många sommarbär säljs på kruka och trivs i ampel.

ARTIKELN HANDLAR OM