Här är allt du måste veta om du vill bli ”jobbonär”

En färsk rapport från Pensionsmyndigheten visar att 264 000 personer i Sverige tar ut sin allmänna pension samtidigt som de förvärvsarbetar. Och trenden är uppåtgående.

Pension

Av: 

Mira Micic

Vill du gå i pension men ändå fortsätta jobba lite grann?

Du är inte ensam – allt fler blir jobbonärer.

Här är allt du bör veta innan du tar beslutet.

Antalet jobbonärer, personer som både arbetar och tar ut pension, har ökat ständigt de senaste åren. Enligt färsk en rapport från Pensionsmyndigheten finns det drygt 264 000 personer i Sverige som tar ut sin allmänna pension samtidigt som de har en förvärvsinkomst. Det utgör 16 procent av alla pensionärer i Sverige.

Över hälften av alla jobbonärer stannar på sitt gamla jobb, medan fyra av tio byter arbetsplats. Nästan alla arbetar deltid.

Varför blir man då jobbonär?

I en undersökning, som ingår i Pensionsmyndighetens rapport, svarar de flesta att de jobbar för att det är roligt och socialt, att ha något att göra och känna sig behövd samt att det ger guldkant på tillvaron. Bara två av tio tillfrågade svarar att de behöver pengarna och/eller att de har låg pension.

Kvinnliga jobbonärer har ekonomiskt underläge

Även bland jobbonärer är kvinnor i ekonomisk underläge gentemot männen:

I snitt har kvinnliga jobbonärer 12 800 kronor i allmän pension per månad och utöver det en pensionsgrundande inkomst på 124 000 kronor per år.

Manliga jobbonärer har 14 800 kronor i allmän pension per månad och utöver det 146 000 kronor i pensionsgrundande inkomst per år.

Viktigt att ta reda på skatteregler

Monica Zetervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Trots att så många väljer att kombinera jobb och pension uppger var tredje jobbonär i undersökningen att hen inte tagit reda på hur skatten påverkas.

Men att ta reda på hur skatten ändras är viktigt, konstaterar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– En jobbonär får två inkomster, lön och pension. Risken finns att man når en inkomstnivå som kräver att man måste betala statlig skatt.

– Samtidigt är det bra att veta att man betalar en lägre skatt både på lön och pension från det året man fyller 66 år, säger Monica Zettervall.

Jobbonärer blir allt fler. Ökningen sker i alla åldersgrupper.

Vid vilken ålder kan man bli jobbonär?

– Tidigaste ålder att börja ta ut allmän pension är 62 år. Det är dock mer fördelaktigt att vara jobbonär om du är över 65 år än om du är under, säger Monica Zettervall.

Ta reda på regler för just dig

Vad krävs då för att kunna bli jobbonär? Vilka delar består till exempel pensionen av och vilken pension tar man ut när man vill kombinera det med arbete?

Monica Zettervall reder ut begreppen.

– Du behöver komma överens med din arbetsgivare om att gå ner i arbetstid. Du behöver också ansöka om allmän pension. Vill du bli jobbonär före 65 års ålder och även börja ta ut din tjänstepension så behöver du ansöka om den. Ta också reda på vilka regler som gäller för arbete i kombination med uttag av just din tjänstepension.

Hur mycket kan man tjäna genom att förlänga arbetslivet genom ett deltidsarbete?

– För en person med en lön på 32 000 kronor i månaden (2021) kommer ett halvtidsarbete kombinerat med halv pension från 63 års ålder ge 1 900 kronor mer i allmän pension per månad livet ut, jämfört med om personen i stället gått helt i pension vid 63 års ålder.

– Totalt sett kommer det ha gett en ökad inkomst på en halv miljon kronor efter skatt fram till 86 års ålder, jämfört med en pensionering vid 63 års ålder.

Här är för- och nackdelarna med att vara jobbonär

Fördelar

  1. Forskning visar på positiva hälsoeffekter av att trappa ner arbetstiden i stället för att tvärt gå från arbete till pension. Det kan vara ett bra sätt att anpassa sig till sitt nya liv som pensionär.
  2. Att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension gör att du får mer tid till annat mot slutet av ditt arbetsliv, utan att för den skull förlora i inkomst.
  3. Det kan göra att du orkar och vill jobba lite längre, vilket leder till en högre allmän pensionen för de flesta.
  4. Om du fortsätter att vara jobbonär efter 65 års ålder så betalar du lägre skatt både på lönen och pensionen.
  5. Du fortsätter att tjäna in pengar till din allmänna pension på den arbetsinkomst du har oavsett ålder. Din allmänna pension ökar alltså om du fortsätter att jobba, trots att du tar ut hela eller delar av den.

Nackdelar

  1. Skatten kan bli onödigt hög om din lön och din pension tillsammans blir högre än gränsen för statlig skatt.
  2. Om du är, eller skulle bli, arbetslös innan 65 års ålder så minskas din dagpenning från A-kassan med beloppet för din pension. Det gäller oavsett om det är din allmänna pension eller din tjänstepension du tar ut.
  3. Du betalar högre skatt på pension som du tar ut före januari det år du ska fylla 66. Det beror på att personer över 65 år får ett högre grundavdrag än yngre pensionärer.
  4. Om du har börjat ta ut delar av eller hela din tjänstepension och ångrar dig så kan du inte stoppa utbetalningarna. Den allmänna pensionen kan du däremot stoppa om du skulle vilja det.

Källa: Monica Zettervall, Pensionsmyndigheten

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

LÄS VIDARE

”Utbrändheten blev en väckarklocka – nu kan jag gå i pension vid 55”

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Ja, tack!

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Aleksandra Wojcik och Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET