Ett eget fuck off–kapital kan vara nyckeln till ett tryggare liv.

FOMY:s sparekonom Sharon Lavie tipsar dig om hur du kommer igång – och hur mycket pengar som behövs.

– Brist på pengar är en stor anledning till att kvinnor inte kan lämna en dålig relation, säger hon.

Pengar är inte allt i livet. Hälsa, familj, vänskap och trygghet är några av de områden som kan ge mycket mer värde än en summa pengar på kontot.

Men att bygga upp ett eget fuckoffkapital – ett kapital som möjliggör en förändring, kan vara nyckeln till tryggare och lyckligare liv.

– Om brist på pengar är anledningen till att du inte kan lämna en relation som påverkar din hälsa negativt mentalt och fysiskt blir ekonomin helt plötsligt en viktig hygienfaktor, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

 

Fler kvinnor än män kan inte separera på grund av ekonomin

FOMY:s expert Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.
FOMY:s expert Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Dubbelt så många kvinnor som män som tycker att ekonomin är ett hinder för att lämna en relation. Kvinnor har en lägre medelinkomst, de tar mer föräldraledighet och jobbar deltid i större utsträckning vilket kan påverka löneutvecklingen.

Det här resulterar också i en låg pension – vilket kan göra kvinnan beroende av mannens försörjning även på äldre dagar. För att komplicera beslutet ännu mer så kan inte socialtjänsten bevilja försörjningsstöd endast till ena makan eller maken under betänketiden för skilsmässa.

Så länge ni är officiellt gifta ska ni hjälpas åt med försörjningen, något som i praktiken kan vara omöjligt om man valt att lämna en relation. Därför är det extra angeläget att skaffa sig ett fuck off-kapital som är enskilt och inte delas vid separation.

– Brist på pengar är en stor anledning till att kvinnor inte kan lämna en dålig relation. Det kan också vara anledningen till att du inte kan lämna en arbetsplats som du vantrivs på eller att du vågar skola om dig eller starta om i en karriär, säger Sharon Lavie.

 

Diskutera artikeln på FOMY: s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Börja bygga fuck off-kapital – Sharons 5 bästa tips

Här är sparekonomen Sharon Lavies bästa tips för att börja bygga ett eget fuck off -kapital, för att skapa trygghet om du en dag behöver lämna en relation, ett jobb eller förändra något annat i din livssituation.

Är du sambo är det viktigt att du inte har detta kapital på ett gemensamt konto. Är du gift ska dessa pengar skyddas via ett äktenskapsförord.

 

 1. Gör en fiktiv budget
  Räkna på vad det skulle kosta dig att flytta till ett eget boende och ta hänsyn till om du måste bo kvar i samma område (om du har barn som går i skolan), storleken på boendet, det bohag (till exempel möbler, porslin, textilier) du behöver komplettera med, flyttkostnader och ev egen bil. Hur långt räcker din lön vid en sådan förändring? Vilken summa skulle du behöva för att klara en omställning under ett halvår eller tills du kan installera om dig?
 2. Starta ett månadssparande
  Det enklaste sparandet är det som sker automatiskt och som man inte behöver tänka så mycket på. Öppna ett sparkonto och be om automatisk överföring från din lön till kontot i samband med utbetalning av lönen. Vänta inte till slutet av månaden för att se om du har pengar kvar. Det är lättare att rätta mun efter matsäcken och anpassa sina utgifter till vad som finns kvar på kontot, än att hoppas att man inte slösar bort pengarna under månaden. Detta sparande vill du ha tillgängligt ifall något akut händer i din levnadssituation. Kom ihåg detta sparkonto inte är ett generellt buffertkonto, som du tar pengar ifrån om tvättmaskinen går sönder eller om du behöver lämna bilen på verkstad. Det här ska vara ett separat konto som ska användas för att kunna göra större förändringar i ditt liv. Det finns inget som säger att du inte kan ha flera sparkonton och ett buffertonto kan du faktiskt ha tillsammans med din sambo eller make.
 3. Skriv äktenskapsförord
  Om du är gift så kommer all er egendom att delas lika vid skilsmässa. Det inkluderar även pengar som du själv har sparat. Därför är det viktigt att du skriver ett äktenskapsförord där du undantar just det här sparandet genom att göra det till enskild egendom. Det bästa är att skriva äktenskapsförord innan man gifter sig, men det går lika bra att göra det efteråt också. Det viktiga är att båda makarna ska förstå innebörden av äktenskapsförordet och skriva under det. Vissa kan tycka att det är komplicerat eller jobbigt att förklara anledningen till ett eget sparande. En bra förklaring kan vara att ”Jag vill vara förberedd för olika scenarion och känna mig trygg att jag kommer klara mig, oavsett om vi i framtiden separerar eller någon av oss dör i förtid eller om jag vantrivs och vill lämna mitt jobb.”
 4. Gå inte i sambofällan
  Är du sambo så är er gemensamma egendom begränsad till boendet och bohaget. De pengar du har på dina konton är därför dina. Har ni ett gemensamt sparande för till exempel semesterresor, buffert eller renovering så ska ni båda stå skrivna som kontoinnehavare. Det finns andra fällor att se upp för. Om en av er går in med mer kapital i det gemensamma boendet bör ni skriva samboavtal. Annars kommer värdet delas lika vid en separation. Det gäller även om en av er har betalat själv för hela bostaden som är köpt för att ni gemensamt ska bo där. Har däremot en av er köpt bostaden och bodde där själv, innan ni beslutade för att flytta ihop har den personen rätt att behålla bostaden och behöver inte köpa ut den andre vid separation. Se även upp för en situation där du står för hyra, räkningar och löpande utgifter medan sambon betalar större inköp som bil, dator eller stuga. Skulle ni separera kan han gå iväg med alla inköp medan du inte har något kvar efter uppäten mat och betald hyra.
 5. Stärk din egen ekonomi
  Prioritera din inkomst och lita inte på att någon annan ska försörja dig. Att jobba heltid och helst välja en arbetsplats med kollektivavtal ger dig en ekonomisktrygghet som är svårslaget. Omfattas du av ett kollektivavtal så tryggar du din framtid genom tjänstepension men du får även en ökad trygghet genom inkomstförsäkring ifall du blir arbetslös och kompletterande sjuklön vid långvarig sjukskrivning.  Tänk på att ditt jobb är lika viktigt som din partners och försök att dela lika på familjelivet. Väljer ni att du ska vara hemma merparten av föräldraledigheten eller ta mer av Vab kan din make/maka kompensera dig med att föra över premiepensionsrätterna. Det betyder att du kan få lite mer i pension samtidigt som det inte påverkar ekonomin här och nu.

Så mycket fuck off-kapital bör du ha – tre exempel

 • Du bor i hyresrätt inga barn
  Ditt fuck off-kapital ska klara av flyttkostnader, dubbla hyror en månad, det bohag du behöver komplettera med, samt dyrare levnadskostnader (du betalar till exempel ensamt hyra, streamingtjänster, el och hemförsäkring).
  Räkna med två månadslöner.
 • Du bor i en bostadsrätt i en mellanstor stad
  Ditt fuck off-kapital ska kunna täcka dubbla boendekostnader i de fall det tar ett par månader att sälja befintlig bostadsrätt och du själv flyttat ut, samt tjäna som förstärkning av din egen kontantinsats eller som kan användas för att komma i ordning och komplettera det du saknar i ditt nya hem.
  Runt fyra månadslöner kan vara ett bra mål.
 • Du bor hus i en stor stad med två barn
  I ditt fuck off-kapital behöver du även beräkna att kunna rymma dubbel utrustning och kläder till barnen, en högre kontantinsats till en ny bostadsrätt (som ensamstående kommer du förmodligen inte bli beviljad lika högt lånebelopp), eventuellt bil och bilbarnstol.
  Räkna med sex månadslöner utöver den vinst du får vid försäljning av befintlig bostad.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård, Kajsa Sjödin
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET