Att skilja sig är dyrt och kvinnan är oftast i ekonomiskt underläge.

Upprörda känslor kan göra pengafrågan ännu svårare.

Därför kan det vara klokt att lägga en bra grund när lyckan är på topp.

Drygt 25 000 par skiljer sig varje år i Sverige. Och oktober är månaden som i många år toppat statistiken – då går flest par skilda vägar.

Det är dyrt att skiljas. Men de ekonomiska konsekvenserna kan bli mindre kännbara om man redan är förberedd på tråkigheter.

– Upprörda känslor kan försvåra separationen även ekonomiskt. Pengar är generellt ett väldigt otacksamt ämne just när det gäller separation. Det finns så mycket känslor inblandade och pengar är ett verktyg som, om man vill, verkligen kan användas på fel sätt, säger FOMY:s sparekonom Sharon Lavie och fortsätter:

– Det bästa är att prata igenom ekonomin medan man fortfarande är sams och fundera på en rättvis fördelning ifall en separation skulle inträffa i framtiden.

 

Diskutera artikeln på FOMY: s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Utgångspunkten är att se till att båda ha det bra och klarar sig även om det tråkiga händer.

Så hur gör man?

– Börja med att göra en singelbudget och se över hur var och en skulle klara sig, säger Sharon Lavie.

Så skapar du ekonomisk trygghet inför en eventuell skilsmässa

Få ser en skilsmässa i horisonten när man gifter sig. Men det kan tyvärr hända ändå. Med ekonom på plats redan från början blir åtminstone den delen enklare om ni måste gå skilda vägar.
Här är sparekonomen Sharon Lavies tips på sex viktiga punkter som man bör gå igenom.

 1. Fundera över boendet
  Skulle en av er klara av att bo kvar?  Kommer ni ha råd med två mindre lägenheter i det här området? Kan det vara bra att stå i bostadskö för säkerhetsskull?
 2. Hur ser ekonomin ut generellt?
  Om ni är på väg att bilda familj finns det något man kan göra redan nu i förebyggande syfte så det blir jämställt? Har ni redan fått barn är det inte för sent att fundera på om den ena varit föräldraledig i större omfattning eller mer tagit vab att kompensera för sämre löneutveckling och lägre pension. Kan man stärka den personens ekonomi genom att föra över pensionsrätter eller starta ett enskilt sparande (med äktenskapsförord)?
 3. Gör en pensionsprognos
  Gå in på oberoende sajten Minpension.se. Fundera på olika scenarion och utgå ifrån att du ska klara dig på din egen pension. Räcker pengarna eller behöver du börja spara nu?
 4. Kolla försäkringarna
  Som singel är det än viktigare att ha en bra inkomstförsäkring om du skulle bli sjuk eller arbetslös. Kolla ditt nuvarande försäkringsskydd med din arbetsgivare, din A-kassa och ditt fackförbund om du är medlem. Komplettera försäkringarna om du inte klarar dig på det du får ut eller öka din sparbuffert.
 5. Äktenskapsförord
  Skriv ett äktenskapsförord om det finns vissa egendomar som är viktiga att en av er få behålla. Det kan vara stugan som gått i arv eller ett privat sparande för att kompensera att den ena varit hemma mer med barnen. Det är lika viktigt att inte skriva på äktenskapsförord som man inte förstår sig på eller inte kan greppa konsekvenserna av. Ta i dessa fall hjälp av en jurist som kan förklara innebörden och formulera ett äktenskapsförord som känns bra för er båda.
 6. Skaffa ett fuck off-kapital
  Detta sparande ska skydda i alla lägen. Det ska vara separat från allt annat sparande och bara ditt om du skulle vilja byta jobb, lämna en partner eller starta om. Därför ska du inte ha det på samma konto som din buffert eller annat sparande. Skriv äktenskapsförord!, säger Sharon Lavie.

Hur mycket bör man ha på sitt fuckoff-konto? Här är några exempel.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Tobias Johannesson
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET