Det går bättre för kvinnor än män på börsen.

Mycket bättre.

Färsk statistik visar att kvinnor utklassar män på börsen – i alla åldersgrupper.

FOMY har tidigare skrivit om att kvinnor har sämre självförtroende när det gäller investeringar och tror sig ha sämre kunskaper om det än män. Men när de väl väljer att spara på börsen så gör de det bättre än män – med bravur.

Färsk statistik som nätbanken Avanza tagit fram visar att de kvinnliga kunderna fått en högre avkastning än män det senaste året (februari 2021–februari 2022).

– Under en tolvmånadersperiod har våra kvinnliga användare haft en medianavkastning på 10 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som männens 4 procent, säger Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.

Störst skillnad bland unga

Skillnaderna i kvinnornas och männens avkastning är stora i samtliga åldersgrupper. Men störst är den bland unga:

– Bland 18–30-åringarna är kvinnornas avkastning närmare sex gånger högre än männens.

Högst avkastning bland Avanzas kunder under mätperioden hade kvinnor i åldrar 41–50 år. Sämst avkastning har män i åldrar 18–30 år.

Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.
Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.

 

Lär dig mer om aktier – anmäl dig till FOMY:s nyhetsbrev!

 

Vad gör att kvinnorna lyckas bättre?

Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza förklarar:

Kvinnor föredrar fonder.

– Kvinnor har en större andel fonder i sitt sparande medan män har en större andel aktier. Om vi tittar på de kunder som bara har fonder i sitt sparande har de haft bäst avkastning och den är också nästan densamma för både kvinnor och män, men något bättre för kvinnor.

Kvinnor har historiskt undvikit att paniksälja vid börskrasch och har en mer passiv strategi.

– Enligt forskning är det framför allt män som paniksäljer när börsen går ner. Bland kunder hos Avanza gör kvinnor i genomsnitt nio transaktioner i månaden medan män gör 15. Kvinnors snittomsättning är enbart en tredjedel av männens.


Kvinnor tenderar att investera i bolag som de känner väl till och vars produkter och tjänster de själva använder.

– Vid en jämförelse mellan de aktier där kvinnor utgör en majoritet av ägarna hos Avanza och jämför med männens dito framkommer att kvinnor investerar i medelstora och stora svenska bolag inom främst skönhet, mode och dagligvaror. Helt enkelt bolag som finns i vår vardag. Männens lista domineras istället av nordamerikanska bolag inom framför allt tech men också så kallade meme stocks.

Mätperioden visar den totala medianavkastningen för Avanzas kunder med sparande i aktier, fonder och andra värdepapper  och avser 1 februari 2021–1 februari 2022.
Mätperioden visar den totala medianavkastningen för Avanzas kunder med sparande i aktier, fonder och andra värdepapper och avser 1 februari 2021–1 februari 2022.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Jennifer Laxén, Tobias Sahlén och Kristina Jeppsson
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET