Drömmer du om att leva helt eller delvis på passiva inkomster?

Är det ens möjligt?

– Det korta svaret är ja, säger sparekonomen Nicklas Andersson.

Här får du veta hur du gör och hur mycket kapital du behöver för att uppnå din dröm.

Många drömmer om att helt eller delvis leva på passiva inkomster.

Är det möjligt att förverkliga drömmen med hjälp av börsen?

– Det är definitivt möjligt, omvänt skulle man kunna säga att det är tämligen svårt att nå drömmen utan att ta hjälp av börsen som tillsammans med tid och avkastning kan göra underverk långsiktigt, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

 

Lär dig mer om aktier – anmäl dig till FOMY:s nyhetsbrev!

 

Så vad behövs?

Du behöver en utdelningsportfölj – det vill säga en aktieportfölj som består av ett flertal olika utdelningsaktier som ger en hyfsat hög direktavkastning (förklaring till dessa begrepp finner du nedan).

Hur mycket kapital behövs då?

Nicklas Andersson på Avanza.
Nicklas Andersson på Avanza.

Det är olika från person till person och beror på hur mycket pengar du vill få varje månad för att helt eller delvis täcka dina utgifter.

Och det är där man börjar – alltså genom att bestämma vilken summa man vill få per månad.

Hur vet man om man satt upp ett rimligt mål?

– Ju längre sparhorisont du har desto högre mål kan du unna dig. Om du sparar 5 000 kronor per månad och lyckas få en avkastning på sju procent per år i snitt så har du faktiskt en miljon kronor efter elva år, säger Nicklas Andersson.

– Efter ytterligare sex och ett halvt år år nås andra miljonen och efter ytterligare fyra och ett halvt år nås den tredje. Poängen är att ränta-på-ränta-effekten gör att det bara går snabbare, snöbollen är i rullning.

Och när man sparat ihop en miljon?

– När portföljen är värd en miljon kronor så ger sex procents direktavkastning en årlig utdelning på 60 000 kronor, vilket motsvarar 5 000 kronor per månad.

Efter ytterligare 6,5 år så uppgår utdelningen till 120 000 kronor per år eller 10 000 kronor per månad.

I tabellen nedan ser du hur mycket kapital du behöver för att få en viss summa per månad – beroende på olika nivåer på portföljens direktavkastning.

5 000 kr10 000 kr15 000 kr20 000 kr25 000 kr30 000 kr
3 %2 000 000 kr4 000 000 kr6 000 000 kr8 000 000 kr10 000 000 kr12 000 000 kr
4 %1 500 000 kr3 000 000 kr4 500 000 kr6 000 000 kr7 500 000 kr9 000 000 kr
5 %1 200 000 kr2 400 000 kr3 600 000 kr4 800 000 kr6 000 000 kr7 200 000 kr
6 %1 000 000 kr2 000 000 kr3 000 000 kr4 000 000 kr5 000 000 kr6 000 000 kr

Källa: Nicklas Andersson, Avanza

Direktavkastning – så funkar det

En aktie som kostar 100 kronor och ger en krona i utdelning per år erbjuder en direktavkastning på en procent.

– I en utdelningsportfölj vill vi nog gärna att aktien som kostar 100 kronor ska ge en årlig utdelning på fyra till sex kronor, vilket motsvarar en direktavkastning på fyra till sex procent, säger Nicklas Andersson.

Ju högre direktavkastning din utdelningsportfölj har desto mindre kapital behövs för att generera den önskade månatliga summan.

Vad anses vara en god avkastning?

– Börsens direktavkastning uppgår till ungefär tre procent just nu. I en utdelningsportfölj vill du ju hitta bolagen som har en högre direktavkastning än börsen och i dag skulle jag nog säga att den siffran landar inom spannet fyra till sex procent.

– De aktierna som erbjuder denna direktavkastning är vanligtvis mer mogna, delar ut större del av vinsten och förväntas därmed inte sällan växa mer långsamt. Därför bör du se eventuell kurstillväxt som grädde på moset vid sidan av utdelningen, säger Nicklas Andersson.

Ska man satsa på utdelningsaktier med stabil eller hög direktavkastning?

– Det här beror på. Om du har en större summa pengar i dag och inte har för avsikt att spara löpande så anser jag att du bör fokusera mer på stabiliteten i portföljen än att försöka maximera direktavkastningen, säger Nicklas Andersson.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Har tar upp SSAB som ett exempel:

– Stålindustrin är cyklisk och just nu går det väldigt bra. I år har bolaget föreslagit en utdelning på 5,25 kronor per aktie vilket motsvarar en direktavkastning på 10,8 procent vilket är extremt högt. Å andra sidan så motsvarar den utdelningen mer pengar än vad bolaget sammantaget gett sina aktieägare sedan början av förra årtiondet. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att utdelningen är en andel av vinsten.

Om vinsten svänger kraftigt eller stiger så kommer även utdelningen göra det – och vice versa.

– Om du vill sova gott om natten så köper du ”tråkigare” bolag med mer förutsägbar vinst, såsom bolag inom dagligvaruhandel, banker eller telekomoperatörer.

Om man inte har ett stort kapital i dag, utan just har börjat spara och bygga en utdelningsportfölj, vilken typ av aktier ska man fokusera på och varför?

– Då är det troligtvis bättre att fokusera på lite mindre bolag som har större sannolikhet att växa snabbare över tid. Här är det bättre att fokusera på utdelningstillväxt snarare än hög direktavkastning.

Vikten av långsiktighet och återinvestering

– Tid gör underverk när det kommer till sparande, dessutom har utdelningarna historiskt tenderat att stiga fem till sju procent per år i snitt globalt under den senaste 50-årsperioden. Det kan man se som löneförhöjningen i portföljen.

Under tiden man bygger upp sin portfölj kan det vara en bra idé att återinvestera utdelningen.

– Investmentbolaget Ratos bjöd på ett talande exempel i sin årsredovisning 2011. Där påminde de om att den som investerade 1 000 kronor i Ratos 1954 i samband med noteringen hade sett sin investering stiga till 8,5 miljoner kronor. Om denne dock glömt att återinvestera utdelningen så sjönk summan ned till 900 000 kronor.

Vilken typ av konto ska man välja för att skatteoptimera utdelningsportföljen?

– Om du avser att snickra ihop en utdelningsportfölj så är det rimligast att välja en schablonskattad sparform såsom ett kostnadsfritt investeringssparkonto (ISK), säger Nicklas Andersson.

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET