Nya insatser av Gula båtarna – 89 räddade

1 av 5 | Foto: Håkan Busck
NYHETER

Under lördagsmorgonen räddade Gula båtarna 89 personer i två insatser utanför den grekiska ön Samos.

73 flyktingar hade trängt ihop sig i en bristfällig gummibåt och räddades långt ute till havs och 16 plockades upp från klipporna vid ”Dödens kust”.

– Det var många barn, flera var bebisar, säger befälhaveren Håkan Busck.

De två svenska räddningsbåtarna gjorde sin första insats vid fem-tiden på morgonen.

Smugglare hade lämnat 16 hjälplösa flyktingar åt sitt öde på de branta klipporna vid det som kallas Dödens kust.

– Det var en större familj och de hade varit där i tre timmar. De var nedkylda och väldigt medtagna. Det har ösregnat hela morgonen, säger Håkan Busck, som för befälet på Gula båtarnas Postkoden.

73 i samma gummibåt

Båtarna tog hand om flyktingarna och satte dem i land och bara någon timme sedan var det dags för nästa uppdrag. En överlastad gummibåt kom in på grekiskt vatten från den turkiska gränsen långt ute till havs.

– De hade satt totalt 73 personer i den, främst syrier och irakier. Det var 26 barn, varav flera var bebisar. De var blöta, men alla var vid god vigör, säger Håkan Busck.

Flyktingarna togs i land och lämnades över till hjälparbetare.

Besättningen förstörde dessutom gummibåten och lämnade över båtens motor till den grekiska kustbevakningen. Enligt Håkan Busck är det rutin vid den här sortens uppdrag.

– Man vill inte att smugglarna ska få tag i dem en gång till. Det är extra viktigt att få tag i motorerna, säger han.

”Turkiet stoppar båtar”

Natten mellan lördagen och söndagen träder en ny uppgörelse mellan EU och Turkiet i kraft, som bland annat betyder att grekiska myndigheter ska skicka tillbaka flyktingar, som inte söker asyl i Grekland, till Turkiet.

Håkan Busck säger sig ha märkt en ökad aktivitet på den turkiska sidan.

– Vi har sett att den turkiska kustbevakningen kör med båtar som försöker hindra flyktingarna från att lämna platsen. De motade tillbaka minst ett tiotal flottar i går.

Sjöräddningssällskapet och mediebolaget Schibsted har tillsammans startat projektet Gula båtarna med syftet att rädda liv i området kring Samos i Medelhavet. Sällskapet är en ideell organisation driven av frivilliga sjöräddare.

FAKTA

Så kan du stödja Gula båtarna

  Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

  SMS. SMS:a BÅT100BÅT200BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

  Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.