Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 19 DECEMBER 1998
  

Feng shui styr hos Christina Schollin

Christina Schollin ska göra om ett av sina rum till gästrum och vill möblera enligt feng shui.
Foto: SARA RINGSTRÖM
Tv-stjärnan får råd hur hon ska möblera

Hemma hos Christina Schollin inreder slumpen.
  Eller...?
  – Christina är väldigt intuitiv och har skapat sin egen feng shui, säger experten Shamira.
– Oh så idylliskt, utbrister feng shui-rådgivare Shamira M Paulsson när hon ser det röda sekelskifteshuset. Det är första gången hon besöker hemmet där Christina Schollin och hennes make Hans Wahlgren bor. Här har fyra barn vuxit upp och flugit ut. Det sista, Linus , för ett kort tag sedan och nu ska hans rum bli gästrum. Shamira är här för att ge inredningstips enligt den kinesiska möbleringskons-ten feng shui.
  Men innan hon sätter igång går hon husesyn.

Ordnat kaos
   Inuti huset råder ett ordnat kaos. Oräkneliga statyetter, fotografier och spetsdukar täcker allt som täckas kan. Christina skrattar.
  – Innerst inne HAR jag en längtan efter att skala av, men hur jag än försöker så blir det så här. Pyssligt och tuttenuttigt. Det är helt enkelt min stil.
  Trots att feng shui säger att ett hem som är för pryltätt kan betyda att man inte ger sig själv tillräckligt utrymme är Shamira positiv.
  – Det här känns ändå luftigt. Det beror på att ditt hem speg-lar dig och din energi är luftig. Det centrala i feng shui är personliga väderstreck och Shamira har räknat ut Christinas. Det är väst. Med en kompass kontrollerar Shamira de olika rummens läge. Arbetshörnan ligger utmärkt och köksplatsen är också riktad rätt.
  – Det förvånar mig inte. Christina är väldigt intuitiv och har omedvetet valt flera lösningar enligt feng shui, säger Shamira.
  Ett annat sånt exempel är sovrummet. Christinas sida av dubbelsängen står mitt för en dörr. I dörröppningar menar feng shui att den mest aktiva energin finns. Aktiviteten stör vilan. Men runtom sängen finns ett spetsdraperi som kan svepa in makarna som i en ”kokong”.
  Shamira är inte förvånad.
  – Det är ditt instinktiva val för att få ordentlig sömn. Ryschet hejdar energiflödet ifrån dörren som annars stör dig, säger hon.

Kamouflerade kanter
   Och Christina hinner plocka fler feng shui-poäng. Vattenposter har placerats i norr och skarpa takkanter kamouflerats med blomrankor. Dessutom ligger huvudingången i Christinas personliga väderstreck. Men det finns ytterligare en ingång. Trots att den ligger lite otillgängligt till så envisas Hans med att använda den som entré. För skojs skull mäter Shamira med kompassen. Dörren ligger i Hans personliga väderstreck.Ha färska blommor

SPEGLAR
Speglar aktiverar energier och i ett sovrum bör man därför inte ha någon eftersom det kan störa sömnen. Stagnerar energin någonstans så sätter man en spegel där och ökar på så vis flödet.

MATPLATSEN
Ha inte så många fönster. Energier strömmar genom dem kors och tvärs och stör matron.

BLOMMOR
Vissna blommor ska bort direkt. De skapar en negativ energi. De symboliserar något dött och kan inverka negativt på ditt liv.

TA DET LUGNT
Gör inte om allting på en gång. Det kan bli för jobbigt med alltför många förändringar på en gång för det sätter fart på lika många områden i ditt liv.
Så ska vi möblera enligt kinesiska möbleringskonsten feng shui

Multimiljonföretag inreder sina kontor enligt feng shui.
  Den kinesiska filosofin är mer populär än någonsin.
  Här ger feng shuimästare Shamira Christina Schollin möbleringstips till det nya gästrummet.

Spegeln
Plocka ned den direkt! Spegelväggar splittrar upp ens person och gör att man inte ser sig som en helhet utan delas upp i olika fack.
  En spegel ska alltid sitta lite ovanför ens egen höjd.

Sängen
Sängen står mitt i energiflödet från dörren och det stör sömnen.

Skrivbord
Ska inte stå vid fönstret. Det gör oss mindre effektiva. Det är också viktigt att man inte sitter med ryggen mot dörren.

Alkoven
Det kommer negativ energi från de skarpa kanterna kring alkoven. Täck med något mjukt. En gardinkappa eller klätterväxt till exempel.

Soffan
Bör inte stå i dörröppningen på grund av energiflödet.

Garderoberna
Måla dem i någon vit färg. Det är gynnsamt i förhållande till väderstrecket som de står i.
  
Belysningen
Det är väldigt viktigt. Man ska ej ha lampor över sängen. Det blir som en press av energi ovanför huvudet.