En läsk om dagen kan orsaka cancer

Män som drack en burk läsk om dagen drabbades oftare av prostatacancer.

Det visar en kostundersökning bland 8 000 män i Malmö:

– Företrädesvis handlar det om allvarliga cancerformer, som spritt sig till skelett och lymfkörtlar, säger epidemiologen Isabel Drake.

De män som i början av 1990-talet drack en burk läsk om dagen hade hela 38 procents högre risk att fram till 2009 drabbas av prostatacancer:

– Vi följde medelålders äldre män, som var mellan 48 och 73 år när vi inledde studien. Gruppen som hade högst intag drack i genomsnitt 33 centiliter per dag. Det är inte den jättestora konsumtion som man kanske har i dag i yngre åldersgrupper.

Så det finns ingen forskning på yngre män, som dricker 1,5 liter läsk om dagen?

– Nej, vi har inte haft möjlighet att följa dem så länge att de blivit så pass gamla. Prostatacancer får man oftast efter 65 års ålder. Men tendensen är att yngre äter och dricker sämre än äldre generationer. Vi vill undersöka detta samband närmare, säger epidemiologen Isabel Drake, som tillsammans med sex andra forskare står bakom artikeln om kost och cancer i American Journal of Clinical Nutrition.

Hela kostmönstret kan spela roll

Forskarna utgår från att det är kolhydraterna i läsken som orsakar uppgången i cancer. Men i kostundersökningen av 8000 män såg de inget samband mellan det totala intaget av kolhydrater och prostatacancer:

– Det är möjligt att hela kostmönstret spelar roll, inte bara mängden kolhydrater. Det kan vara så att man dricker läsk mellan måltiderna och då ger det ytterligare blodsockersvängningar som påverkar, säger Drake.

Inte automatiskt cancer

Enligt henne kan det också finnas en skillnad mellan enkla sockerarter som snabbt ger en blodsockereffekt, jämfört med fiberrika produkter som tar längre tid att bryta ner och ger en långsammare höjning i blodosocker.

Högt läskintag ger inte automatiskt cancer, poängterar Drake:

– Det är inte så att om du dricker mycket läsk får du prostatacancer. Sannolikt hänger det ihop med andra faktorer, som vilken genetisk risk du har. De som har en ökad risk för prostatacancer kanske är mer känsliga för ett höjt kolhydratintag.

Publisert: