Studie: Missuppfattningar om våra mat- och dryckesvanor

HÄLSA

Så saltade är våra matmyter

Svenskarna har koll på att hushållen är de värsta avfallssyndarna. Och att vi äter för mycket salt.

Men faktum är att både ketchup och enportions­rätter är bättre än de flesta av oss tror.

Allt fler blir vegetarianer, men det hindrar inte att de flesta svenskar tror att Medel­svensson sätter i sig hela 85 ­kilo kött per år – när det i själva verket rör sig om 32.

Den nya undersökningen från Konsumentföreningen Stockholm visar på flera missuppfattningar om våra mat- och dryckesvanor.

Djupfryst helt okej

Till exempel att vi har en onödigt negativ bild av djupfrysta enportionsrätter. De innehåller inte alls så mycket tillsatser som de flesta av oss tror.

Efter de senaste årens liv­liga debatt om e-nummer och andra bokstäver som de flesta helst undviker i maten har tillverkarna tagit bort så gott som alla tillsatser, skriver Konsumentföreningen Stockholm i undersökningen.

Även ketchup har ett något skamfilat rykte. Och visst innehåller det mycket salt och socker – men även en hel del antioxidanter, vilket få visade sig ha koll på.

För mycket salt ändå

Däremot visste hela 95 ­procent av de svarande i undersökningen att vi äter för mycket salt.

Kanske bäst att avstå ­ketchupen ändå.

Tio av påståendena i undersökningen – så många går på myterna om maten

Påstående: Hushållen slänger mer mat än restauranger, industri och butiker gör tillsammans.

SANT.

Sant: 64 procent

Falskt: 36 procent

Varje år slängs uppskattningsvis en miljon ton avfall i Sverige. Hushållen står för hela 67 procent av detta. Enligt Konsumentverket beräknas ungefär 35 procent av de livsmedel som slängs vara onödigt matavfall, det vill säga att maten hade kunnat ätas upp om den förvarats på rätt sätt.

Påstående: Svenskarna äter 85 kilo kött per person och år.

FALSKT.

Sant: 74 procent

Falskt: 26 procent

Slaktvikten av det kött svensken äter per år uppgår till 85 kilo, men när man räknar bort ben och puts som inte finns på köttet vi köper och den vikt som går bort vid tillagning blir det bara 32 kilo kvar.

Påstående: Barn bör inte äta strömming.

SANT.

Sant: 35 procent

Falskt: 65 procent

Fisk är nyttigt, men faktum är att barn och även kvinnor i barnafödande ålder ska undvika att äta just strömming på grund av de höga dioxinhalterna.

Påstående: Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol.

SANT.

Sant: 40 procent

Falskt: 60 procent

Det är ingen slump att whiskeyälskare ofta har de tyngsta betongkepsarna. Den färgade alkoholen innehåller nämligen flera hundra olika ämnen som bildar biprodukter som kan ge allergiska reaktioner och locka fram huvudvärk.

Påstående: Djupfrysta enportionsrätter innehåller oftast få tillsatser.

SANT.

Sant: 17 procent

Falskt: 83 procent

Här har svenskarna dålig koll på läget – och faktum är att enportionsrätterna länge innehöll många tillsatser. Men efter utgivningen av Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” och debatten i spåren av den har livsmedelsproducenterna rensat upp i förpackningarna.

Påstående: Odlad lax innehåller knappt några nyttiga omega 3-fettsyror.

FALSKT.

Sant: 27 procent

Falskt: 73 procent

Det är sant att omega 3-halten i odlad lax har sjunkit, men den innehåller fortfarande en väsentlig andel nyttiga fettsyror. När du äter en portion odlad lax på 100 gram får du i dig mer än det dagliga rekommenderade intaget för omega 3.

Påstående: Man bör inte äta mer än 2-3 ägg i veckan. Ägg ökar kolesterolhalten i blodet.

FALSKT.

Sant: 39 procent

Falskt: 61 procent

De flesta kan äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Friska människor har nämligen en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

Påstående: Tomatketchup innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater.

SANT.

Sant: 16 procent

Falskt: 84 procent

Storskräll, men faktum är att antioxidanten lykopen frigörs när tomaterna hettas upp och då blir mer tillgänglig för oss att ta upp. Om det innebär att makaroner och ketchup är en nyttig måltid låter vi vara osagt.

Påstående: Frysta grönsaker innehåller färre vitaminer än färska.

FALSKT.

Sant: 48 procent

Falskt: 52 procent

Frysta grönsaker behåller näringsvärdet bra eftersom de oftast har skördats när näringsvärdet är som bäst och sedan frysts ner inom loppet av några timmar eller inom ett dygn.

Påstående: Svensken lägger ungefär 30-40 minuter per dag på matlagning.

SANT.

Sant: 64 procent

Falskt: 36 procent

Enligt Konsumentföreningen har en uppgift om att svensken i snitt lägger 14 minuter per dag på matlagning länge cirkulerat i medierna. Den siffran kom från en undersökning som Coops provkök gjorde 1999, där man frågade ett antal personer hur mycket tid de trodde att de la på en vardagsmiddag. Riktigt så snabba är vi dock inte. Enligt SCB:s rapport ”Statistik 2013” ägnar kvinnor och män i snitt 43 respektive 26 minuter per dag åt matlagning.

Undersökningen: I januari 2013 genomfördes en webbenkät där 1 017 personer i Novus Sverigepanel fick ta ställning till Konsumentföreningen Stockholms 25 påståenden om mat. Svarsalternativen var ”sant” och ”falskt”.