Folksjukdomen som få talar om

Hälsa

Så här får du hjälp att bli av med overklighets-
känslorna

Overklighetskänslor är folksjukdomen det inte pratas om.

Många lider i tysthet av de skrämmande symptomen och vet inte vad de drabbats av.

Här får du hjälp att bli av med dem.

Overklighetskänslor kommer över den drabbade mycket plötsligt. De kan komma i en vanlig vardagssituation eller i stor trängsel.
Overklighetskänslor kommer över den drabbade mycket plötsligt. De kan komma i en vanlig vardagssituation eller i stor trängsel.

Du står i trappuppgången och ska just låsa upp ytterdörren. Plötsligt får du en mycket konstig känsla. Det är som om du flyger iväg, går utanför dig själv och ser dig själv utifrån.

Det känns overkligt och skrämmande. Du har drabbats av overklighetskänslor.

Skrämmande erfarenhet

Ofta drabbar det personer med panikångest, men det kan också drabba människor utan några större psykiska problem. Ofta varar de bara mellan några sekunder och upp till ett par minuter, men det räcker för att skrämma slag på den drabbade.

Hur många som har overklighetskänslor vet man inte, men panikångest har uppskattningsvis 400 000 svenskar.

Overklighetskänslor är inte farliga eller skadliga.

Jan-Otto Ottosson är en av landets främsta psykiatrer och numera professor emeritus. Han har skrivit flera av de läroböcker som används i psykiatriundervisningen.

Kan drabba utrbrända

– Det vanliga är att overklighetskänslor ingår i en panikattack, men i enskilda fall kan overklighetskänslorna dominera och till och med vara det enda symptomet.

Och man behöver inte vara sjuk:

– De kan utlösas till exempel i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet. Man kan då få overklighetskänslor och till och med hallucinationer. Man kan till exempel tycka att man hör någon prata. Men dessa reaktioner är friska. När man märker att man hört fel, accepterar man det.

Är du utbränd kan du också ha känt av overklighetskänslor. Det är helt enkelt ditt system som är överbelastat.

– Utmattningsdepression som vi vill kalla det. Och vid social fobi, det vill säga när man är rädd för att möta människor.

Helt ofarliga känslor

Overklighetskänslor kan vara följden av att man granskar sig själv så intensivt att man till slut känner sig konstig.

Alla vet ju att om man upprepar ett ord tillräckligt många gånger, som till exempel ”potatis”, så tycker man till slut att ordet låter konstigt.

Trots att overklighetskänslor är helt ofarliga, har den som drabbats mycket svårt att tro på det, eftersom attacken är så skrämmande. Man kan känna att man håller på att bli galen.

  Hur vet man att overklighetskänslor är ofarliga?

– Den kliniska erfarenheten visar det. Man varken dör eller blir galen. Och man håller inte på att gå in i en psykos, i så fall har man andra, mycket klara symptom.

Dessa är bland annat:

Riktiga hallucinationer, där man tror att det händer på riktigt. Till exempel att någon flyger in genom fönstret. Eller att man tror att man är någon annan och får för sig att människor är ute efter en.

I vanliga fall varar bara overklighetskänslorna ett ögonblick och sedan är man tillbaka i verkligheten igen och vet att det man upplevde inte var sant.

Tre tips för att må bättre

Du kan på egen hand försöka lära dig att må bättre. Så här hanterar du overklighetskänslor:

Föreningar där du kan få stöd och råd

Lars Söderberg

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa