”Alla har komplex”

1 av 2
HÄLSA

Svenskfödda Malin Åkerman ser sig inte som stjärna trots att hon är jobbarkompis med några av filmvärldens största skådisar. För Kropp & Hälsa delar skådespelerskan med sig av sina bästa skönhetstips, hur hon ser på kroppshetsen i Hollywood och vad hon helst gör en ledig dag.

Det har inte alltid varit röda mattor och kändistäta premiärer inbokade i Malin Åkermans kalender.

Innan världen fick upp ögonen för henne jobbade hon bland annat som servitris.

Men efter en roll i tv-serien ”The comeback” för fem år sedan kom vändpunkten och nu går karriären spikrakt uppåt för den 31-åriga skådespelerskan.

Genombrott med Ben Stiller

Det stora genombrottet fick hon i ”The Heartbreak kid” och numera kan svenskfödda Malin räkna Ben Stiller, Katherine Heigl och Vince Vaughn som sina kollegor. Här i Sverige syns hon just nu i klädkedjan Sisters nya vårkampanj.

Men mellan filminspelningar och plåtningar på andra sidan Atlanten tog sig Malin tid för en virtuell intervju.

Ser du dig själv som en Hollywoodstjärna?

– Jag känner mig som jag alltid har känt mig. Det är klart att mycket har hänt den senaste tiden, men jag är ju bara mig själv när jag tittar i spegeln. Ibland kanske det känns lite extra när man ser sig själv på stora affischer och billboards, då frågar man sig själv, vad gör jag där uppe? Haha.

Livet som modell är däremot inget nytt för Malin. Den karriären drog i gång tidigt. Redan som femåring började hon göra modelljobb och tv-reklam. Som 17-åring ställde hon upp i en kanadensisk modelltävling arrangerad av agenturen Ford och vann. Sedan arbetade hon som modell under flera somrar i Europa.

Varför slutade du som modell?

– Jag kände att jag verkligen ville byta karriär och komma in i filmbranschen. Det var en tuff första tid att gå upp vid fem på morgonen och springa på auditions hela dagarna, men självklart var det värt allt jobb och jag trivs verkligen med det jag håller på med.

Har du någon drömroll eller film du skulle vilja göra?

– ”Stolthet och fördom” är en film som jag verkligen älskar och det skulle verkligen vara kul att få spela in en sådan typ av film. En romantisk 1800-talsfilm vore fantastiskt.

Extra fysträning inför vissa roller

Inför rollen som den kvinnliga superhjälten Silk Spectre II i ”Watchmen” körde Malin extra hård fysträning. Inte för att hon behövde det för att komma i form för den tajta latexdräkten, utan för att fixa alla actionscener.

Man undrar ändå om hon inte känner press på sig att hålla formen med de ideal och den kropphets som råder i Hollywood?

– Jag är lyckligt lottad med att jag alltid har varit smal, men visst råder det en kroppshets. Jag bryr mig inte om den utan jag är den jag är och så kommer det alltid att vara.

Hur gör du för att hålla dig i form?

– Jag försöker träna då jag får tid. Hur mycket tid jag lägger ner på träning beror på om jag spelar in en film eller inte och vilken typ av karaktär jag spelar.

Har du några komplex?

– Ja, alla har sina komplex, men man får tacka för det man har.

Vad tränar du helst?

– Jag gillar crossfit-träning och yoga. Annars är långa promenader något jag älskar och gör ofta.

Framgången har gjort Malin till en stilikon. På röda mattan syns hon ofta i dyra designerklänningar och lyxiga märken, men hur klär sig en stjärna som Malin till vardags?

– Jag klär mig ganska vanligt tycker jag. Stilmässigt är det kanske en blandning av lite rockigt och sexigt. Därför kände jag att Sisters var rätt för mig, det är verkligen min stil och allt är supersnyggt.

Hur mycket pengar lägger du på kläder?

– Det är så olika från månad till månad att det inte går att svara på. Jag shoppar ofta second hand och det finns otroligt många bra second hand-butiker i Los Angeles. Jag lägger hellre pengarna på att gå ut och äta med min man eller med mina kompisar.

Malins man, italienaren Roberto Zincone, är trummis i bandet The Petalstones som Malin sjunger i. Det var genom bandet de träffades och sommaren 2007 ringde bröllops-klockorna. Nu har de varit ett par i snart sju år.

Du reser mycket i jobbet, hur håller du och Roberto passionen uppe i ert förhållande?

– Det stämmer, jag reser väldigt mycket men varje gång vi ses känns det som om jag är nyförälskad, vilket är helt fantastiskt. Men vi ser till att planera in tid tillsammans.

Hur tillbringar du helst en ledig dag?

– Med att sitta på balkongen och titta ut över vår fantastiska utsikt över Los Angeles. Gärna med en bok i handen eller sällskap att prata med. Men jag försöker sova så länge som möjligt såklart! Haha.

Vad är absolut viktigast för dig i ditt liv?

– Kärlek absolut. Och att min familj mår bra.

Vem lagar oftast mat hemma, du eller din make Roberto?

– Vi gör det tillsammans, jag älskar verkligen att laga mat, men han är bäst på att laga pasta!

Tänker du på vad du äter?

– Jag äter det jag vill och tycker är gott, men ser till att ta vitaminer och äta mycket grönsaker. ”Everything in moderation”.

En favoriträtt kan hon inte välja, eftersom det finns så mycket som är gott. Men det finns något speciellt som hon inte skulle vilja vara utan.

– Jag älskar verkligen svenska kräftor!

Malin är född i Stockholm, men hann bara bo här i två år innan hela familjen packade flyttlasset och begav sig till Kanada. Men Sverige betyder fortfarande otroligt mycket för henne.

– Det är ju härifrån jag kommer och har min familj. Jag har så många och goda minnen från Sverige och från alla lov jag tillbringat där. En plats som verkligen ligger mig varmt om hjärtat är Falsterbo där min pappa bor i dag. Sen vill man ju inte förlora de svenska kräftorna som både jag och Roberto älskar!

Hur känner du för att skaffa barn?

– Både jag och min man är verkligen sugna på det, men det får vänta ett tag till. Jag vill spela in ett par filmer till och etablera mig lite till på marknaden.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

– Både jag och Roberto mår bra och vi har startat vår egen familj. Sen vill jag väldigt gärna ha haft huvudrollen i en stor film.