2 000 kronor för en tupplur

HÄLSA

Vi testar: spabehandlingen Be rested

Betala tvåtusen för att sova i två timmar? Jo, det kan man göra på Grand hôtels spa.

Kropp & Hälsa har testat en riktigt sövande behandling.

Foto: Kropp & Hälsas Nina Jakobson testar behandlingen Be rested.

Förresten så snarkar du, säger Mia, fotografen, när det är dags att vända från rygg till mage. Då har jag i snart en timme legat i ett mjukt och skönt fluff, ackompanjerad av Mozart – och har mer än halva tiden kvar.

Raison d’Etre, som Grand hôtels spa heter, satsar på riktigt lyxiga och långa behandlingar. Be rested ska vara avslappnande och lugnande och passa utmärkt för folk som är stressade och sover för lite. Att somna lite är med andra ord helt okej här.

Som en dröm

Men det börjar med att jag får krypa ner i en varm bädd i ett rum som luktar som en dröm – fräscht, spaigt, dyrt. I taket hinner jag se ohyvlade furuplankor innan jag inte kan hålla ögonen öppna längre. Mina fötter får en blöt, mjukgörande björkinpackning och kapslas sen in i plastpåsar och frotteiga strumpor.

Höfterna skakas loss och ryggraden ska falla på plats med hjälp av en Silen Chi-maskin. Jag får lägga upp benen på den och när den börjar vibrera känns det faktiskt som att min stela rygg mjuknar och blir rörligare.

Masserar under revbenen

Klafs, klafs, klafs. Pauline, som behandlar mig, rör runt i träskålen med ekologiskt, svenskt smör med ingredienser som tall, kamomill och rölleka. Sen smetar hon på den kroppsvarma krämen på mina armar och masserar mjukt och drar lätt i mina leder.

Hon går igenom hela min kropp – hon masserar till och med under revbenen – med mjuka, varma händer och avslutar behandlingen med en fotmassage.

Det är skönt, som att ligga i ett lätt moln – och så avslappnande att jag bara inte kan hålla mig vaken. Och då försöker jag ändå. För det känns ganska trist att betala mer än 2 000 kronor för att ligga och sova. Även om jag känner mig mjuk och avslappnad i hela kroppen nästan två dagar efteråt.

Nina Jakobson