Överflödskilon kan ge vitaminbrist

Gå ner i vikt

Överviktiga personer har ofta allvarlig brist på D-vitamin och rubbad kalkomsättning i kroppen. Detta uppmärksammas alltför sällan av vården, enligt forskare vid Uppsala universitet.

De har gjort en studie bland 108 överviktiga patienter varav sju av tio visade sig ha D-vitaminbrist. Överviktiga behöver ofta vitamintillskott för att inte riskera benskörhet, enligt Per Hellman, professor i kirurgi som tillsammans med doktorand Hella Hultin ligger bakom studien som är publicerad i medicintidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Kan förvärras

"Problemet med D-vitaminbrist kvarstår och kan även förvärras också efter operation för övervikt, något som få känner till. Därför behöver man fortsätta med detta tillskott även efteråt", skriver Hellman i ett pressmeddelande.

Ute i solen för lite

Exakt hur D-vitaminbristen uppkommer är okänt, men enligt forskarna är det sannolikt övervikten som leder till vitaminbristen och inte tvärtom. Kanske binder fettväven ämnet i så hög utsträckning att det inte blir tillgängligt för kroppen. Kanske är personer med grav övervikt ute i solen för lite.

Resultaten visar också att patienterna i studien hade störd funktion i bisköldkörteln som kontrollerar omsättningen av kalcium.

TT

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Gå ner i vikt

ÄMNEN I ARTIKELN

Gå ner i vikt