Emma blir sjuk av en bulle

Allergi

– Jag kommer aldrig att kunna äta en bulle, säger Emma Österlind, 18, och skrattar lite.

Men det är faktiskt sant. Om hon vill vara frisk och må bra så kan hon inte äta en enda bulle eller pizza till i sitt liv.

Emma är glutenintolerant.

När Emma var 1,5 år tyckte hennes föräldrar att hon var nedstämd och hade uppblåst mage. Efter att ha tagit tarmprov och hon också fått äta vitt bröd i fyra veckor konstaterades celiaki eller glutenintolerans.

Helt plötsligt kunde inte Emma äta någonting som kom från de fyra sädesslagen. Under hennes tidiga uppväxtår märkte hon inte så mycket av det. Hennes mamma bakade bröd och till kalas och på tillställningar tog de med sig bullar och kakor.

– Jag tänkte inte så mycket på det förrän jag började skolan och fick gå in i skolköket och hämta speciell mat. Då såg alla att jag fick något annat och undrade och det var inte så kul, säger Emma.

Fuskar aldrig

Emma blir snabbt illamående och mår riktigt dåligt om hon äter något med till exempel vetemjöl i. Det räcker med en brödbit för att hon ska bli sjuk. Hon försöker att vara så noga hon kan för att slippa det, men det är inte lätt. I Stockholm där hon bor finns bara några få kaféer i som serverar glutenfritt.

– Jag hatar att må illa så jag fuskar aldrig, det är det inte värt. En gång åt jag en pizza som de sa var glutenfri men inte var det och då låg jag och spydde i fem timmar, säger hon.

Det sociala livet blir också lidande och Emma tycker det är jobbigt att andra får anpassa sig efter henne. När hon är ute med kompisar får de välja något av de få ställen där hon kan äta och hemma hos andra så måste hon förklara varför hon inte kan äta pasta eller bröd.

Vill inte vara till besvär

– Jag vill ju inte vara till besvär och att det ska kännas som en belastning att bjuda hem mig. Men det är bättre att berätta även om det är tråkigt att behöva göra det, säger Emma.

Det finns speciella glutenfria produkter i handeln, i dag många fler än när Emma var liten, men de är dyra och inte alla affärer har dem. Ett glutenfritt bröd eller glutenfri pasta kan kosta upp till dubbelt så mycket som den vanliga sorten.

Kommer fler livsmedel

Emma sitter med i styrelsen för Svenska celiakiungdomsförbundet i stockholmsregionen. De anordnar aktiviteter för ungdomar med gluten- och laktosintolerans. De har ett kafé i Solna, Scufferiet, som bara serverar glutenfritt. Dit kan Emma gå utan att behöva välja bort bullar och mackor. När Emma är där eller ute med förbundet på aktiviteter behöver hon inte tänka på vad hon äter eller att någon annan måste anpassa sig efter henne.

– Det är jätteskönt att slippa tänka på maten och att ingen annan behöver anpassa sig efter mig, säger Emma.

Har det bra

Men det blir bättre och bättre trots att det går långsamt. Det kommer fler livsmedel i affärerna och handeln blir mer medveten. Både McDonalds och Burger King har numera glutenfritt bröd på menyn. Och för att vara glutenintolerant så har Emma det bättre än de flesta, åtminstone vad gäller snabbmat.

– Jag har två pizzerior i närheten av där jag bor som har glutenfria pizzor, så det är bra, säger Emma och ler.

Jessika Devert

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Allergi

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi