Skräpmat lika beroendeframkallande som heroin

Cheeseburgare, pizza och annan snabbmat skapar lika starkt beroende som tunga droger. För första gången kan forskare nu visa att de biokemiska mekanismer som ligger bakom matberoende är desamma som för drogmissbruk.

Upptäckten förklarar varför feta inte kan sluta stoppa i sig dålig mat, trots att de mår dåligt av det. Enligt forskarna på The Scripps institute i USA rubbas det kemiska belöningssystemet i hjärnan på samma sätt som vid missbruk av heroin eller kokain. Det gör att personen tappar kontrollen över sitt ätande och hela tiden vill ha mer.

Tvångsmässigt beteende

I studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Neuroscience beskriver forskarna hur de matat möss med skräpmat och sett hur de förändrades i takt med ökat matintag. Mössen utvecklade snabbt ett tvångsmässigt ätbeteende som gjorde att de åt så mycket de kunde. Samtidigt såg forskarna hur den kemiska balansen i hjärnan förändrades så att belöningssystemet blev allt mer okänsligt.

Krävde mer

Precis som när missbrukare ständigt måste öka dosen narkotika för att känna tillfredsställelse krävde mössen mängder av mat för att bli mätta. Men inte vilken mat som helst. De valde alltid den sämsta sortens mat.

– När vi tog bort skräpmaten och försökte få dem att äta mer hälsosam mat så vägrade de att äta, berättar professor Paul J Kenny, en av forskarna bakom studien, för Sveriges Television.

Enormt sug

Suget efter dålig mat var så starkt att mössen hellre svalt i två veckor än åt den hälsosamma mat de fick. Inte ens elektriska stötar fick dem att välja bort skräpmaten.

– Detta visar vad vi och många andra misstänkt, att överkonsumtion av den här typen av mat triggar igång vissa system i hjärnan vilket kan leda till ett tvångsmässigt ätande. Samma mekanismer som ligger bakom drogberoende kan även förklara fetma, säger han i TV-intervjun.

Publisert: