Trivseltjock? Så blir du kvitt semestervikten

HÄLSA

8 experttips – Så kommer du i form igen

Samma sak varje år – baksmällan efter semesterfrosseriet känns tydligt i byxlinningen när ledigheten är över.

Men det finns bot.

Gå tillbaka till goda vanor direkt så är du snart i form igen.

Det behöver inte vara speciellt svårt att bli av med de där retliga extrakilona. Små justeringar är allt som behövs.

Beror bonusvikten på tillfälliga ovanor går det relativt lätt att bli av med dem, förutsatt att man går tillbaka till sina vanliga vanor igen.

Här har vi samlat Viktklubbs bästa tips, från experter och medlemmar som lyckats tappa kilon.

1. Ät frukost

Flera studier visar att en stadig frukost förebygger överätande senare under dagen. Det är också ett bra sätt att kickstarta ämnesomsättningen.

– Startar du dagen med frukost håller du blodsockret i schack, dessutom är det lättare att stå emot frestelser, säger Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.

2. Slarva inte med frukt och grönt

Frukt och grönsaker mättar bra utan att ge så många kalorier. Tallriksmodellen är ett enkelt sätt att ha koll på att du får i dig tillräckligt. Fyll alltid halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med protein (kött, fisk, bönor) och sista fjärdedelen med kolhydrater (ris, bulgur, pasta, potatis).

– Man kan tänka tallriksmodellen vid alla måltider, inte bara vid varmrätter, tipsar dietist Josefine Jonasson.

– Tar du en macka så kommer kolhydraterna från brödet, en skinkskiva bidrar med protein och paprika och tomat på toppen täcker upp grönsakshalvan.

3. Ät lagom

Glöm det där om att äta upp allt på tallriken. Du är ingen soptunna. Ät tills du är mätt och lämna resten. Oavsett om det är en tugga kvar, eller tio.

– Känner du dig trött och däst efter maten har du ätit för mycket. Lyssna på kroppen och försök sluta när du känner dig lagom mätt, tipsar Viktklubb.se:s dietist Mary Hyll.

Alla extrakalorier vi sätter i oss leder till övervikt.

4. Skippa läsken

Drycker är fulla med dolda kalorier. Något som på sikt kan påverka vikten. Alkohol, läsk och kaffe latte är riktiga kaloribomber. En burk läsk ger till exempel lika mycket kalorier som två äpplen, trots att den inte mättar alls.

– Kranvatten är den absolut bästa törstsläckaren. Kalorifritt och gratis, säger Viktklubbs dietist Mary Hyll.

5. Tänk långsiktigt

Många går ut för hårt i början. ”Nu jäklar är det slut med skräpmat och godis, jag ska bara äta nyttigt och träna”. Kardinalfelet framför alla andra, enligt Viktlklubbs motivationsexpert Gunilla Burell.

– Risken med ett sånt upplägg är att varje litet misstag är en ursäkt att sluta. Du behöver inte vara perfekt, det är de långa processerna som räknas.

Var mer generös mot dig själv. Unna dig det du tycker om ibland, men fortsätt genast med dina nya sunda vanor. Gör du rätt 80 procent av tiden är det okej att slarva 20 procent.

6. Skriv dagbok

Många äter fel på grunda av vana, inte av okunnighet. En mat-dagbok kan hjälpa dig att kartlägga ditt beteende och komma fram till vad ätandet betyder för dig, vad det har för mening.

– Det är svårt att minnas i efterhand varför man valda att äta det eller det andra, menar Gunilla Burell. I en skriven text är det lättare att se mönster.

7. Rör på dig

Bränner du bara 250 kalorier extra varje dag går du faktiskt ner minst ett kilo extra i månaden. Förutsatt att du äter sund mat regelbundet och även motionerar regelbundet. Tänk på att vara aktiv i allt du gör. Mer rörelse betyder högre förbränning. Det kan vara så enkelt som att alltid ta trapporna hemma eller på jobbet istället för hissen.

8. Ta ansvar

Visst är det lätt att skylla på annat och andra för att slippa ta tag i sina dåliga vanor.

Ta ansvar. Skyll inte ifrån dig per automatik. Ta ditt ansvar när det är motiverat. Att bara slå ifrån sig är inte konstruktivt. Att inse sina brister är första steget mot bättring.