"En vanlig orsak är graviditet"

Av: Bo Svernström

Publicerad:
Uppdaterad:

5 läkarsvar om karpaltunnelsyndrom

Typiska symptom på karpaltunnelsyndrom är domningar på nätterna i handen. Vi frågade Henrik Olivecrona, handkirurg på ortopediska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Vad är karpaltunnelsyndrom?

– Det är en inklämning av nerven som ger känsel till tumme, pekfinger, långfinger och halva ringfingret. Nerven styr också en del småmuskler i tummen. Nerven går genom karpaltunneln som bildas av handlovsben i botten och ett ledband som tak. Här går också senor till fingrar och tumme. När det blir för trångt i tunneln får nerven syrebrist och handen domnar.

Varför får man det?

– En vanlig orsak är graviditet. Även vid reumatiska sjukdomar kan ligamenten svullna. Jobbar man hårt med händerna utan att vara van, kan man få en svullnad i senorna.

Varför blir det värre på natten?

– Normalt när vi jobbar med händerna pumpar vi bort blodet med musklerna. På natten gör man inte rörelserna och då kan man svullna lite. Dessutom är det lätta att ligga med handleden lite böjd och då blir tunneln trängre. När handleden är rak är tunneln som störst.

Vad gör man åt det?

– Man brukar börja med en nattskena som håller handleden rakt. Fungerar inte det, kan man hos framför allt reumatiker prova att spruta in kortison. Hjälper inte det opererar man. Då delar man ledbandet som bildar taket i tunneln som då blir större.

Publicerad: