D-vitaminbrist ökar risken att dö i förtid

Mörka vintrar kan ge svensken brist på D-vitamin

För lite D-vitamin innebär en ökad risk att dö i förtid, visar en ny amerikansk studie.

Resultatet bekräftas också av en svensk undersökning som presenteras om en månad, skriver Dagens Nyheter.

Och de mörka vintrarna kan ge svensken brist på D-vitamin.

Michal Melamed, assisterande professor vid Albert Einsteins College of medicine, har undersökt orsakerna bakom 1 806 dödsfall. Personerna ingick i en studie med över 13 000 deltagare, finansierad av USA:s nationella hälsoinstitut. Deltagarnas blodvärden fanns samlade i en databas.

Michal Melamed jämförde nivåerna av D-vitamin och upptäckte att personer som hade brist på D-vitamin hade 26 procents högre risk att dö än de som hade mest D-vitamin i blodet.

– D-vitamin påverkar väldigt många olika saker, så det gick inte att se någon koppling till specifika sjukdomar, bara en övergripande trend, säger Michal Melamed enligt DN.

”Välgjord studie”

– Det är en mycket bra och välgjord studie och den kommer säkert att få stor betydelse. Vi har gjort en liknande undersökning i Sverige, som ska presenteras i september, och fått samma resultat, säger Dan Mellström, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin i Göteborg till DN.

Mindre studier som tidigare genomförts har visat att D-vitaminbrist bland annat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Solljus och fet fisk

Den största D-vitaminkällan är solljus. De långa, mörka vintrarna här gör att många svenskar har låga nivåer av D-vitamin under vintern. Enligt forskaren Michael Holick bör man exponera armar och ben i trettio minuter om dagen.

Andra D-vitaminkällor är fet fisk, matfett och mejeriprodukter.

Publisert: