Så gick vi ner 58 kilo ihop

HÄLSA

Annette och Joacims bästa bantartips

1 av 2 | Foto: joacim och annette Calner bestämde sig för att gå ner i vikt för 17 månader sedan. Idag ahr de tillsammans gått ner 58 kilo, Annette 32 kilo och Joacim 26 kilo.

Kläderna gick inte att komma i längre och Joacim hade sprängt 100-kilosgränsen.

Då bestämde sig han och frun Annette för att banta tillsammans.

De lyckades gå ner nästan 30 kilo var - och fick en bättre hushållsekonomi på köpet.

Paret Calners vikthistoria är ganska klassisk. De träffades som unga och för varje steg i förhållandet - samboskap, graviditet, barn - gick de upp mer och mer i vikt.

- Det var mycket mys och när jag blev gravid så passade jag på att äta. Jag skulle ju ändå bli tjock, säger Annette Calner.

Till sist stannade vågen på 92 kilo för Annette och 106 kilo för Joacim Calner.

- Vi hade varsin garderob full med kläder som vi inte kom i. Och vi såg kort på oss själva som vi inte var särskilt nöjda med. Fast det tar tid att komma till insikt, säger Joacim.

Men på samma sätt som de tidigare hade gått upp i vikt tillsammans började de nu hjälpa varandra att gå ner i vikt.

- Vi förändrade inte allt på en dag. Men vi började planera vårt matintag på ett helt annat sätt: hur vi handlade, när vi åt och vad vi satte i oss. Det är viktigt att bli medveten om det dolda fettet i maten, som grädden i såsen och dressingen till salladen, säger Annette.

De satte upp delmål och vägde sig varje dag. Bilen användes inte lika ofta och i stället gick de eller cyklade. Vissa rätter, som potatisgratäng, ströks ur den dagliga kosten.

- Det går helt enkelt inte att göra lättvarianter av vissa saker. Det blir inte gott, och det är viktigt att maten är god när man ska gå ner i vikt. Smakar det illa är det bättre att göra någon helt annan rätt, säger Joacim.

Mådde mycket bättre

Den första februari 2001 gick startskottet. Drygt 17 månader senare väger Annette 60 kilo och Joacim cirka 80. De kan i dag se tillbaka på sitt tidigare liv och undra varför de inte gjorde förändringarna tidigare.

- Vi mår bättre både fysiskt och psykiskt, är piggare och har bättre hushållsekonomi. Och vi unnar ju oss fortfarande saker. Är jag hemma hos en kompis som bjuder på fika så smakar jag alltid. Vi grillar mycket på sommaren och dricker gärna ett glas gott vin till, säger Annette.

Över huvud taget tycker paret inte att det var så svårt att går ner i vikt, när de väl hade bestämt sig.

- Får kroppen bara rätt mat och rätt rörelse så gör den sig gärna av med övervikten. Men det finns tyvärr inga genvägar, säger Joacim.

En oväntad effekt av bantningen för honom är att han blivit en centimeter längre.

- Numera är jag 189 centimeter lång i stället för 188. Det beror antagligen på att jag fått bättre hållning. Förr kunde jag inte sträcka på mig för magens skull.

Annette och Joacim är övertygade om vad som varit den viktigaste delen i deras viktnedgångsprojekt.

- Att vi alltid har stöttat varandra och pratat med varandra hela tiden och aldrig, aldrig klankat ner på varann.

Annette och Joacims bästa bantartips

Tipsa Hälsa

Sofia Larsson