Sänk kolesterolet på 10 dagar

HÄLSA

Ny forskning visar att grön mat ger snabb effekt

Farliga blodfetter är ett allt större hälsoproblem.

Men det finns hopp. En bra kost kan sänka kolesterolnivån på bara tio dagar, visar ny forskning.

Foto: Frukt och grönsaker är en snabb väg om du vill sänka ditt kolesterolvärde.

Studien gjordes i samarbete med Karolinska institutet och visar mycket tydligt samband mellan matvanor och kolesterolhalt. Deltagarna i undersökningen - drygt 100 blandkostare i åldrarna 21 till 98 år - fick under tio dagar bo på hotell där de serverades samma gröna mat med "bra" fetter.

- De fick typisk Medelhavsmat, mycket tomater, olivolja, fetaost och aubergine, säger Magnus Nylander, ledare för studien.

För varje dag mättes sedan försökspersonernas nivå av kolesterol. Resultaten av provtagningarna lät inte vänta på sig: efter bara tio dagar hade genomsnittspersonen i studien sänkt sin totala kolesterolhalt med 20 procent, i vissa enskilda fall ännu mer.

- Totala genomsnittet bland deltagarna var från början 6,8. När studien var slutförd hade nivån sänkts med nästan en enhet, vilket är helt fantastiskt, säger Magnus Nylander.

Lite fett behövs

- Dessutom visade det sig att det skadliga kolesterolet, LDL, hade minskat i förhållande till det skyddande, HDL. Det gjorde utfallet ännu bättre.

Var det ett väntat resultat?

- Det var mycket starkare än vi hade trott. Vi vet att maten är viktig för blodfetterna och att förhöjda kolesterolvärden kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar. Nu ser vi svart på vitt hur mycket kosten spelar in. Det är en oerhört viktig del i det förebyggande arbetet.

Är en strikt vegetarisk kost nödvändig för att ha koll på kolesterolet?

- Nej, som vi såg i undersökningen sänkte deltagarna sina kolesterolvärden trots att de åt ganska mycket fetaost, till exempel. En liten mängd mättat fett behöver vi.

- Ät en blandad kost, men var återhållsam med feta mejeriprodukter och kött. Låt frukt och grönsaker dominera kosten, råder Magnus Nylander.

TEST Äter du rätt?

VAD ÄR kolesterol?

Sara Milstead