Ny salva tog bort eksemen

HÄLSA

Christinas svåra eksem i ansiktet försvann redan efter en vecka

Efter ett helt liv med eksem kan Christina Bengtsson Ekedahl, 54, äntligen se sig själv i spegeln med glädje.

Hennes fula, röda, fjällande och såriga eksem i ansiktet är helt borta - tack vare en ny salva.

Foto: NY SALVA HJÄLPTE. Efter ett helt liv med eksem kan Christina Bengtsson Ekedahl i Kalmar äntligen se sig själv i spegeln med glädje.

Salvan tillhör en ny typ av preparat mot atopiskt eksem, så kallade topikala immunmodulerare. Ett första sådant läke-medel, Protopic med substansen tacrolimus, har nyligen godkänts i Sverige. Preparatet är på recept och dämpar inflammationen på ett annat sätt än kortisonsalvor, som är den vanliga behandlingen.

För Christina som bor i Kalmar, har den nya salvan varit revolutionerande. Hon började använda den för drygt ett år sedan.

– Jag smorde in ansiktet med salvan morgon och kväll. Redan efter en vecka var eksemen borta, berättar hon.

Förstörda år

Christina har hela tiden väntat på att eksemet ska komma tillbaka.

– Men det har det inte gjort. Jag har bara använt salvan sporadiskt när jag har tyckt mig se en första antydan till eksem.

Många år av hennes liv känns förstörda på grund av de svåra eksemen, tycker Christina. Hon började få besvär som spädbarn. I 10-årsåldern hade hon till och från eksem över nästan hela kroppen. En period hade hon ständigt vita vantar på händerna när de blev fulla av eksem.

– Från 20-årsåldern har jag haft mest besvär i ansiktet. Det har varit knallrött och torrt med stora flagor och rivmärken.

Christina skämdes och tyckte det var obehagligt att visa sig för andra. Vissa dagar gick hon inte ut alls.

– När jag var på stan tittade jag alltid ner. Folk tittade och frågade: Men vad har du gjort? Det var jättejobbigt, säger hon.

Vaknade av klådan

Christina vaknade ofta på nätterna av den svåra klådan.

– Jag rev mig tills det började blöda. Då slutade det klia, men gjorde ont i stället. I dag sover jag hela natten utan problem.

Christina har behandlats med mjukgörande krämer och kortisonsalvor. Det blev tillfälligt bättre, men sedan blossade eksemet upp på nytt.

Christina tror att hennes eksem är ärftligt. En bror och en son har det också.

– Jag är även allergisk mot skaldjur och vin. Men jag vet inte om det har något samband.

Läkaren: Ett bra komplement till kortison

VAD ÄR atopiskt eksem?

Ann-Cathrine Björnör Carlsson