Viktmingskningsmetoden som gör succé i USA

Av: Liv Sander

Publicerad:
Uppdaterad:
Svensk läkare kritisk: "Jag tror varken att det här är effektivt eller nyttigt".
Foto: Thinkstock
Svensk läkare kritisk: "Jag tror varken att det här är effektivt eller nyttigt".

En kontroversiell viktminskningsmetod sprider sig i USA.
Dagliga injektioner med fertilitetshormoner tillsammans med en lågkaloridiet påstås kunna förbränna fett på armar, mage och lår.
Men kritikerna är många.
– Man kan få en mängd olika biverkningar och jag tycker att det här är något man bör varna för, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska instutet.

Hormonet humant koriongonadotropin (HCG) används sedan länge vid fertilitetsbehandlingar. Nu ökar bruket av hormonet i ett användningsområde – som viktminskningsmetod.

Metoden går ut på att man dagligen injicerar hormonet samtidigt som man minimerar energiintaget till 500 kalorier om dagen.

I amerikanska medier är kvinnor lyriska över dieten och säger sig se fantastiska resultat.

– Jag hade en väninna som gjorde det här innan sitt bröllop. Hon ser fantastisk ut, säger Kay Brown, som själv provar metoden, till ansedda New York Times.

Förespråkarna menar att hormonet i kombination med den strikta dieten kan förbränna fett på problemområden som mage, armar och lår.

Men det är mycket kontroversiellt. Amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket varnade senast i januari för metoden. Mindre seriösa aktörer har nämligen försökt att slå mynt av HCG som egentligen bara förskrivs av läkare.

Redan på 1970-talet varnade amerikanska Livsmedelsverket för hormonet och införde till och med en varningstext som dementerade att HCG hade effekt på vikten. 1995 gjordes dessutom en jämförande studie publicerad i ”The British Journal of Clinical Pharmacology” som visade att i bara två av 14 studier hade hormonet kunna sättas i samband med viktminskning, skriver New York Times. En amerikansk läkare säger till samma tidning att metoden ändå är för hissnande för att inte prova. En månads behandling kostar cirka 7 000 kronor.

Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet och en av Sveriges främsta inom barnendokrinologi, är mycket kritisk.

– Jag tror varken att det här är effektivt eller nyttigt. Hormoner har använts för fettförbränning i andra sammanhang, till exempel bland muskelbyggare som deffat sig genom att använda tillväxthormoner i kombination med manliga könshormoner. Och det är definitivt inte bra. Man kan få en mängd olika biverkningar och jag tycker att det här är något man bör varna för, säger han.

HCG ge biverkningar som rubbingar i menscykeln kan påverka kroppens produktion av könshormoner, enligt Claude Marcus.

– Jag förstår inte riktigt hur de tänker sig få den här effekten av HCG. Det är riktigt att hormoner påverkar var på kroppen fettet sätter sig. Men man kan inte med hjälp av HCH ta bort fettet på det sättet.

– Jag blir häpen när jag hör att HCG används på det här sättet. Jag är tveksam till och tror att risken är väldigt liten att det här skulle komma till Sverige och bli en modebehandling.

Publicerad: