”Män vet inte hur de ska hantera mig”

HÄLSA

Yvonne ryding om kropp, åldrande och människors förväntningar

1 av 2 | Foto: tror på inre skönhet. Yvonne Ryding tycker att det är en utmaning att hålla sig fräsch. Att vara noga med vitaminer och mineraler är en av grundstenarna.

Hon är skönhetsdrottning, affärskvinna, föredragshållare och chef.

Yvonne Rydings ledord är att hälsa ger utstrålning.

– Det är som att bygga ett hus. Det går inte att köpa en massa smink för tusentals kronor och gömma grunden, säger hon.

Hon var en helt vanlig småstadstjej från Eskilstuna. En undersköterska som trivdes med att arbeta inom vården, som spelade fotboll och var intresserad av hår och utseende. Men så gick hon och vann Miss-Universumtiteln 1984 och hela tillvaron förändrades. Sedan dess har Yvonne Ryding hunnit skapa en egen hudvårdsserie, hålla föreläsningar om hälsa och skönhet och göra flera tv-framträdanden.

Senaste projektet har dock inte med utseende att göra. Det handlar om säkerhetskurser i bilkörning. Om hur människan bakom ratten är i det vanliga livet. Körsättet kan direkt överföras till andra områden av ditt liv menar Yvonne Ryding.

Hon brinner för att peppa tjejer. I alla åldrar.

– Jag vill hjälpa dem att se jaget. Jag är, jag finns. Vi kvinnor är väldigt bra på att anpassa oss till allt. Man ska våga lyssna på vad man själv vill, ha egna perspektiv och kanske trampa på gasen lite, lite mer. Allt hänger på dig själv.

Men skönhetsdrottnings- stämpeln får hon nog dras med resten av sitt liv.

Vid vilken ålder blev du medveten om din kropp och ditt utseende?

– Tidigt. Jag har alltid sportat och hållit på med gymnastik och fotboll. Fotboll började jag med som 8-åring, min mamma var med och bildade Hällbybrunns damlag. Träningen var hård och jag fick se till att äta för att orka träna. Jag tackar mina makter för att jag fick en så bra grundkondition. Nu är det lätt att komma igång fort.

– I de sena tonåren lärde jag mig mycket om kroppen rent teoretiskt, eftersom jag gick vårdskola. Sedan har jag alltid varit intresserad av hår och det yttre, använde rengöringskräm i stället för tvål.

Du utsågs till Miss Universum 1984. På vilket sätt förändrades ditt sätt att se på dig själv och din kropp sedan?

– Självkänsla har jag alltid haft, men det var inte på grund av utseendet. Det handlar om en grundtrygghet. Jag hade jobbat lite som modell och visste att det var ett måste att hålla sig i form och äta bra. Den största chocken för mig var att folk förväntade sig att jag skulle vara så otroligt vacker hela tiden. Det blev många, långa flygningar och jag satt i första klass. Där serverades fet, fin mat. Jag gick upp en väldig massa kilon. Eftersom jag var väluppfostrad hade jag lärt mig att man skulle äta upp maten. Jag tänkte inte på det. Men när julen kom bad jag om utrymme för träning. Då blev det mycket bättre. Jag fick mycket ris och ros för att jag hade deltagit i tävlingen men försökte ta det för vad det var.

Känner du fortfarande press på dig att vara vacker?

– Det är på en helt annan nivå idag. Jag bryr mig inte om vad folk förväntar sig att jag ska vara. De får ta mig som jag är. Jag går och handlar utan makeup och om någon tänker något om det så bjuder jag på det i så fall.

Hur upplevde du situationen att människor såg på dig och bedömde dig utifrån ditt utseende?

– Det var annorlunda för 20 år sedan. Jag ramlade ju in på ett bananskal och behövde inte vara så fokuserad på det som man måste vara i dag. Idag är det rekord på hur folk dömer. Jag tyckte det var hårdare att bli dömd huruvida jag hade något innanför pannbenet eller inte. Dömd efter utseendet blir ju alla någon gång. Och i den här branschen får man ta det. Sedan gäller det att ta det med en nypa salt så att det inte blir det enda man lever efter.

”Hallå det är hälsan som är grunden” har du sagt i en tidigare intervju. Men alla förväntar sig att du ska prata om smink. Går det att tvätta bort den stämpeln?

– Ja, det går. Under hösten åker jag runt i flera städer och föreläser. Där kommer jag som ett av inslagen att prata om mina ledord: att en god hälsa föder utstrålning. Det vet jag av praktisk erfarenhet. Det är som att bygga ett hus. Det går inte att

bara köpa smink för tusentals kronor. Man måste sköta om hela huset och göra ett grundligt arbete. Man måste smörja väl, få i sig viktiga vitaminer, mineraler och oljor. Effekterna av fet mat syns tydligt.

”Rynkor ger mig karaktär” Intervjun med Yvonne Ryding fortsätter här.

Yvonne Ryding

Lena Gunnars