Grillfesten kan ge dig cancer

Cancer

Forskare varnar: Två timmars barbecue kan släppa ut lika mycket gift som 220 000 cigaretter

Grillfest i trädgården med ett glas vin eller en kall öl. Så har nog många av oss tillbringat ett antal varma kvällar i sommar. Men nu varnar forskare för att grillfesten kan öka risken för cancer. Röken från grillen förgiftar luften med cancerframkallande ämnen. Och alkohol kan orsaka bröstcancer.

Röken från grillen förgiftar luften med cancerframkallande dioxiner.
Röken från grillen förgiftar luften med cancerframkallande dioxiner.

En fransk studie har upptäckt att den typiska två-timmars barbecuen kan släppa ut lika mycket dioxiner som 220 000 cigaretter, skriver BBC News online. Dioxiner är en grupp kemikalier som är kända för att vara cancerframkallande. Siffrorna grundar sig på grillning av fyra stora biffar, fyra kalkonfiléer och åtta stora korvar.

Forskarna undersökte också vilka risker som finns med att maten grillas och får en bränd yta. De hittade vissa kolväteämnen som kopplats till cancer, i maten.

– Jag är säker på att en enstaka grillfest inte är farlig, säger professor Desmond Hammerton till BBC News, och fortsätter:

– Men om du grillar en eller två gånger i veckan under hela sommaren, och om alla samlas runt grillen och andas in röken, då är det möjligt att det kan få en effekt om tio eller tjugo år.

För mycket alkhohol kan ge bröstcancer

Att dricka för mycket alkohol kan också orsaka cancer. Mer än sju glas vin i veckan kan öka risken för bröstcancer hos kvinnor, skriver den norska tidningen Verdens Gang. Det är danska forskare som har upptäckt att alkohol ökar mängden östrogen i kroppen, ett ämne som är känt för att öka risken för bröstcancer. Om det är sprit, vin eller öl har ingen betydelse, det är själva mängden alkohol som är avgörande. Det spelar heller ingen roll om du dricker sju glas vin på fredagskvällen eller ett glas vin om dagen.

- Den stora nyheten är att det inte är vilken sorts alkohol eller hur ofta du dricker som är avgörande, utan den totala konsumtionen, säger överläkare Kristina Kjaerheim till Verdens Gang.

Jenny Lindblom

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer