Drick mjölk – slipp tjocktarms- cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Cancer

En halvliter om dagen kan minska risken med 12 procent

En halvliter mjölk om dagen kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer med 12 procent. Det har en stor amerikansk studie kommit fram till, skriver BBC News.

Nyttigt. En halvliter mjölk om dagen kan minska risken för tjocktarmscancer.
Foto: BÖRJE THURESSON
Nyttigt. En halvliter mjölk om dagen kan minska risken för tjocktarmscancer.

Den amerikanska studien, som publicerats i den brittiska facktidskriften Journal of the National Cancer Institute, har sammanfattat resultaten från 10 tidigare studier. Tillsammans omfattar dessa en halv miljon människor, av vilka 5 000 fick tjock- och ändtarmscancer. Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen.

Forskarna valde att titta på en rad olika mejeriprodukter, eftersom tidigare djurförsök hade visat att kalcium hade betydelse för uppkomsten av tjocktarmscancer. Men det alltså bara mjölk som visade sig kunna minska cancerrisken hos människor. Andra mejeriprodukter, t ex ost och yoghurt, hade inte samma effekt.

Inte fritt fram

Däremot hade det totala kalciumintaget betydelse – 1 000 mg kalcium eller mer per dag kunde minska antalet fall av tjocktarmscancer med 15 procent för kvinnor och 10 procent för män.

Helt fritt fram att äta mjölkprodukter är det dock inte – vissa forskare tror att mejerivaror kan öka risken för andra sorters cancer, till exempel bröstcancer och prostatacancer.

Läkaren Richard Sullivan på det brittiska institutet för cancerforskning tycker att studien är intressant, men vill också höja ett varnande pekfinger.

- Folk ska inte tro att en daglig dos mjölk kommer att hindra uppkomsten av tjock- och ändtarmscancer, säger han till BBC News.

Han menar att det bästa sättet att undvika tjocktarmscancer är att äta sunt i största allmänhet: mycket frukt och grönt, fiberrik kost och ett minskat intag av rött kött.

Fakta:

tjock- och ändtarmscancer

Maria Wångersjö

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN