Bly funnet i naturmedel

HÄLSA

Fyra personer förgiftade av kosttillskott med Ayurveda

Kosttillskott som säljs i Sverige via internet innehåller stora mängder bly, och kan leda till förgiftning. Fyra personer i Sverige har redan drabbats efter att ha ätit preparaten.

Livsmedelsverket har låtit analysera ett antal Ayurveda-preparat som säljs som kosttillskott. Flera av produkterna innehöll höga mängder bly, i en av produkterna får man i sig hela 20 procent av det världshälsoorganisationen WHO:s anger som det högsta tolerabla intaget.

Bara en liten ökning av blyintaget kan medföra risker. För mycket bly kan skada nervsystemet och hämma bildandet av blod. För gravida och barn är riskerna med bly extra stora.

”Det är oroande”

- Det är oroande att det finns bly i produkterna och att halterna varierar så mycket. Om man äter de aktuella kosttillskotten var för sig, enligt den rekommenderade doseringen, är risken inte så stor att drabbas av blyförgiftning. Men preparaten ger ändå ett kraftigt ökat intag av bly jämfört med vad vi normalt får i oss via livsmedel, säger toxikolog Helena Hallström vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Fyra personer förgiftade

Anledningen till att verket beslöt att analysera preparaten är att fyra personer i Sverige blyförgiftats efter att ha ätit produkterna. Nu ska verket fortsätta att analysera fler ayurvediska produkter som förekommer i Sverige. Ayurveda är en indisk medicinlära, som baseras på växter.

Läs också:

Karin Thurfjell