"Hur lagar jag bra mat till hela familjen?”

HÄLSA

Har du något bra tips om var jag ska hitta mat som hela familjen skulle kunna äta även fast vi är två överviktiga, en normalviktig och en underviktig?

Jag väger 89 kg till mina 165 cm och skulle behöva gå ner i vikt. Min man väger 49 till sina 165 cm. Jag har en dotter på 16 år som är tämligen normalviktig och en son på 24 som väger för mycket.

Det är jag som står för all matlagning och jobbar dessutom heltid. Har du något bra tips om var jag kan hitta mat för hela familjen som går snabbt att laga? Jag vägrar laga två olika maträtter när jag kommer hem från jobbet vid 18-tiden.

/Ingrid

Hej Ingrid.

Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop det med så många olika behov i familjen och naturligtvis ska Du inte behöva laga flera olika maträtter på kvällen.

Jag tycker att Du ska utgå från vanlig mat, varken speciellt magert eller fett. Undvik gärna feta paneringar och gratänger med mycket fett som man inte kan välja bort vid måltiden. Försök sedan servera lite fetare och/eller energirikare tillbehör som man kan välja till, t ex lite fetare sås, dressing på salladen, bröd till maten.

Du och Din son kan sedan välja att äta lite mer grönsaker, kanske enligt tallriksmodellen med halva tallriken grönsaker, rotfrukter, frukt, ¼ pasta/potatis/ris/bröd, ¼ kött/fisk/ägg/vegetariskt alternativ och undvika de fetare och/eller energirikare tillbehören. Din man och dotter kan välja att äta lite mindre grönsaker och istället äta mer pasta/potatis/ris/bröd.

Försök också se till maten under hela dagen, Din man skulle ju kunna äta något kraftigare mellanmål på förmiddagen och/eller eftermiddagen, det är ju inte bara middagen på kvällen som är avgörande. /Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost