Tomater minskar risk för blodproppar

HÄLSA

Kan förebygga hjärtinfarkt och stroke

Tidigare forskning har visat att tomater kan skydda mot flera cancerformer.

Nu visar det sig att tomater även kan förebygga hjärtinfarkt och stroke.

Forskare har upptäckt att ämnet som ger tomaterna dess röda färg, lykopen, förutom att skydda mot cancer även motverkar blodproppar. Det gör att risken för att blodkärlen ska blockeras minskar, vilket i sin tur leder till en minskad risk för hjärtinfarkt och stroke.

En blodpropp uppstår genom att en större mängd blodplättar klibbar ihop och får blodet att levra sig. Vid till exempel en sårskada sker detta automatiskt för att ”laga” skadan, men det kan också ske av andra orsaker. Blodplättarna kan fastna vid ojämnheter i blodkärlens väggar, eller börja klibba samman efter flera dagars sängliggande eller långa resor då man suttit stilla länge.

Gör blodplättarna mindre klibbiga

Risken att drabbas är störst för rökare, gravida kvinnor och personer som tidigare haft hjärtinfarkt eller stroke.

Nu visar tester att lykopen, ämnet som ger tomaterna dess röda färg, minskar blodplättarnas klibbighet med upp till 70 procent. Blodets förmåga att levra sig efter skador på blodkärlen påverkas däremot inte, enligt Daily Mail – lykopenet får endast blodet att flyta lättare genom kroppen.

Finns särskild fruktdryck

I Storbritannien finns särskilda fruktdrycker med lykopen. Läkaren och näringsexperten Tony Leeds säger till Daily Mail att den som riskerar att drabbas av en blodpropp, eller har haft en tidigare, i första hand ska följa de råd han eller hon får av sin läkare. Men, säger han – många vet inte att de befinner sig i riskzonen och kan något så enkelt som en särskild dryck minska risken kan det vara en god idé.

– Att äta tomater regelbundet ger förstås samma effekt, säger Tony Leeds till Daily Mail.

Annica Lundbäck