”Jag blev skräckslagen"

HÄLSA

Britt Ekland berättar om sin sjukdom

Hon har spelat i otaliga filmer, varit Bond-brud och givit ut en egen träningsvideo.

Men de senaste tio åren har Britt Ekland också brottats mot sin benskörhet.

För BBC berättar hon om sjukdomen.

Foto: Berättar om sjukdomen Britt Ekland lider sedan tio år tillbaka av benskörhet. Här är hon på besök på Allsång på Skansen sommaren 2005.

Det var vid en årlig hälsokontroll som Britt Eklands läkare föreslog att han skulle mäta hennes bentäthet. Testet visade att hon, vid 53 års ålder, hade börjat utveckla benskörhet – en sjukdom som innebär att skelettets hållfasthet försämras och ökar risken för benbrott.

– Jag blev skräckslagen, säger Britt Ekland till BBC.

– Det lät helt otänkbart. Jag var mamma till ett åtta år gammalt barn, vältränad och hälsosam. Hur kunde det vara möjligt?

Farligt väga för lite

Rökning, hög alkholkonsumtion och vissa sjukdomar är några av de faktorer som ökar risken för benskörhet. Men även att väga för lite kan vara skadligt – vilket enligt Britt Eklands läkare kan ha bidragit till att hon drabbades.

– När jag började arbeta som skådespelare handlade allt om att vara smal, inte om att vara hälsosam. Nu har jag insett att det går att vara både och, säger hon till BBC.

Viktigt äta mjölkprodukter

Hon rekommenderar alla kvinnor att röra på sig, äta bra och se till att få i sig mycket mjölkprodukter. Det är också viktigt, hävdar hon, att hålla fast vid den behandling man kommit överens om med sin läkare.

– Frakturer orsakade av benskörhet kan vara ödesdigra, säger hon.

Fakta/Benskörhet

Annica Lundbäck