Livmoderhalscancer kan vara ärftlig

Cancer

Dubbelt så stor risk med drabbad syster eller mamma

Livmoderhalscancer orsakas i första hand av ett sexuellt överförbart virus – men det finns även ärftliga faktorer.

För den som har en mamma eller en syster med livmoderhalscancer är risken att drabbas dubbelt så stor som för den utan cancer i familjen.

Redan 1999 kunde forskare konstatera att risken att drabbas av livmoderhalscancer ökar med 100 procent om man har en syster eller mamma med sjukdomen. Nu har Malin Engelmark, doktorand vid institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet, gått vidare och studerat dna från 641 svenska syskonpar med livmoderhalscancer.

Hon konstaterar att variationer i vissa gener försämrar immunförsvarets förmåga att känna igen och läka ut infektioner orsakade av det sexuellt överförbara humant papillomvirus, HPV, vilket i sin tur leder till en ökad risk att drabbas av livmoderhalscancer.

– Genom att lära oss mer om vilka gener som ligger bakom, kan vi förhoppningsvis effektivisera den gynekologiska cellprovtagningen. Till exempel skulle kvinnor som har vissa riskfaktorer kunna kallas till provtagning oftare, säger Malin Engelmark.

– Vi hoppas också att en bättre kunskap om de här generna och hur de påverkar immunförsvaret kan bidra till att utveckla bättre vacciner. Vi vet egentligen inte hur framgångsrika de vacciner som är på väg kommer att vara, fortsätter hon.

Livmoderhalscancer är, globalt sett, den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år drabbas 400 000 kvinnor över hela världen.

Läs mer:

Annica Lundbäck

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer